Najnovije

ČETNIČKI VOJVODA PREMINUO U VENECUELI: Poslednji živi pilot kraljevske avijacije

Jutros 03. aprila leta Gospodnjeg 2019. u Karakasu (Venecuela) upokojio se u Gospodu Vojvoda Fruškogorski Aleksandar K. Janković u svojoj 98-oj godini života.

Vojvoda Aleksandar Janković (Foto: Jutjub)

Vojvoda Aleksandar Janković je rođen 1921. godine u Irigu. Malu i veliku gimnaziju završio je u Šapcu i Rumi, a Vojnu podoficirsku školu za pilote u Skoplju. Poslednji živi pilot kraljevske avijacije. Bio je pripadnik Mačvanskog četničkog odreda Koste Pećanca, koji ga je zbog herojstva u odbrani kralja Petra Drugog mladog proglasio fruškogorskim vojvodom na predlog Vojvode Omiljena Milića.

- Nemački napad 4. aprila 1941. zatekao ga je u vojnoj bazi kod Nikšića, odakle je Kralj sa Kapinog polja odleteo u izgnanstvo. Naša avijacija je branila njegov život. Borio se u Srbiji kao četnik, ali su ga Nemci strpali u niški zatvor. Pet puta su ga vodili na brdo Bubanj iznad Niša na streljanje. Prebačen je u maju 1943. u Beograd, gde je proveo dva burna meseca kao uhapšenik i deportovan u Nemačku.

U Veneceuelu je ušao 1947. godine sa još 250 Srba. Radio je kao računovođa u provincijskoj poljoprivrednoj zadruzi, kao trgovac kozmetikom, nadzornik u fabrici automobila. Bio je kontrolor artikala u kompaniji "Sijers", sa platom od 3.000 bolivijera. Kada se početkom pedesetih preselio u prestonicu Karakas otvorio je vlastitu trgovačku firmu, oženio se Hildom, mladom Portorikankom, dobio 1956. ćerku Veru.  

Zašto zabranjuju reč Metohija i kome ona smeta, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dolazak vojvode Jankovića u Srbiju posle 70 godina

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA