Najnovije

ASAD: Događaji u Venecueli slični onome što se dogodilo u Siriji (VIDEO)

Rat u Siriji ima mnogo toga zajedničkog sa političkom krizom koja zahvata Venecuelu, gde se spoljni igrači pokušavaju mešati u unutrašnje poslove i podrivaju suverenitet, rekao je sirijski predsednik Bašar Asad ministru spoljnih poslova Venecuele Horheu Areaci.

Asad (Foto: SANA)

"Ono što se dešava u Venecueli slično je događajima u Siriji", rekao je Bašar Asad Horheu Areaci tokom njegove posete Damasku. 

Oni koji se mešaju u obe krize traže hegemoniju nad Sirijom i suverenitetom Venecuele, saopštio je predsednik Asad.

Osuđujući "flagrantno uplitanje" SAD-a u unutrašnje poslove Venecuele, sirijski predsednik je rekao da su sankcije postale primer pritiska na "svakoga ko se ne pridržava njihove politike".

Areaca je posetio Damask tokom posete zemljama u regionu, uključujući Tursku i Liban.

Ranije ove godine, opozicioni lider Huan Gvaido se samoproglasio za "privremenog predsednika", dobišvi bezuslovnu podršku i priznanje od niza država, uključujući SAD i druge zapadne zemlje. Vašington je čak pomislio na takozvanu "humanitarnu intervenciju" kako bi uklonio neželjenu vladu Nikolasa Madura sa vlasti.

Sirijski konflikt je započeo u antivladinim demonstracijama inspirisanim nemirima tokom Arapskog proleća 2011. godine. Protesti su izbili u nekoliko većih gradova, dok su opozicioni demonstranti zahtevali da se Asad povuče. Neke od antivladinih grupa došle su do oružja, a nasilje je ubrzano eskaliralo, što je zemlju dovelo do građanskog rata. Većina zapadnih zemalja nedvosmisleno je podržala antivladine frakcije, navodeći da je predsednik Asad "izgubio" svoj legitimitet. Militantne grupe preuzele su kontrolu nad velikim delovima Sirije tokom haosa građanskog rata i uspona "Islamske države" i drugih terorista.

Veliki deo ovih takozvanih "umerenih pobunjenika", koje je podržao i finansirao Zapad, dok su se borili protiv sirijske vojske, pokazali su se kao radikalni islamistički militanti. Čak su i SAD morale priznati da je program obuke sirijskih "opozicionih boraca" bio neuspešan jer se pokazalo da je teško naći dovoljno "umerenih", a neki od onih koji su prošli neslavno obuku, predali su tehniku i oružje terorističkim grupama, uključujući i Al-Kaidu.

Snage NATO pakta spremne da udare na Rusiju, bojno polje Crno more. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA