Najnovije

EVROPSKO PRVENSTVO 2024. NA MARAKANI? Počinje rekonstrukcija stadiona Crvene zvezde - san postaje java!

Atletski klub Crvena zvezda će dobiti novu atletsku stazu.

Marakana (Foto: Jutjub)

To je rezultat mnogobrojnih apela, a direktor Atletskog saveza Srbije, Slobodan Branković, najavio je da će crveno-beli tokom leta dobiti novu atletsku podlogu na stadionu ''Rajko Mitić'' i da će to biti uvod u plan o organizaciji prvenstva Evrope na otvorenom 2024. godine. AK Crvena zvezda je najtrofejniji srpski atletski klub i jedan od osnivača sportskog društva. Uslovi na Marakani za atletiku su katastrofalni iz razloga što je zub vremena pojeo ''Mondo'' stazu na kojoj se trči.

Od osvajanja bronzane medalje Strahinje Jovančevića na dvoranskom prvenstvu Evrope ove zime, inicijativa da se promeni staza je sve veća. Sada su došle i prve konkretne informacije o promeni staze.

- Po hitnom postupku krećemo zamenu atletske staze na Marakani. Radovi bi trebalo da počnu odmah po okončanju fudbalske sezone i završiće se najkasnije do početka utamica fudbalskog kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dakle sredinom maja možemo očekivati početak radova - istakao je Slobodan Branković. 

Prvobitni planovi su bili da fudbalski klub ustupi neki od svojih terena iza južne tribine atletskom klubu, kako bi se tu napravio atletski stadion. U međuvremenu urađena su idejna rešenja za rekonstrukciju Marakane i sva su u sebi sadržala i atletsku stazu, tako da prva ideja više nije aktivna.

- Atletski klub Zvezda ima mnogo uspešnih atletičara, kako u svojoj istoriji tako i danas. Strahinja Jovančević je najsvežiji primer. Tu ne treba zaboraviti i Milanu Tirnanić koja je ove zime bila prva srpska sprinterka na nekom velikom takmičenju, Anju Lukić prvakinju mediterana u dvorani za mlađe seniore (U23) itd. Do juče na ovoj stazi trenirala je i Tamara Salaški, državna rekorderka na 400m i učesnica Olimpijskih igara. Tu se kuju i mnogi budući šampioni, a staza im predstavlja osnovu za rad. Kada uradimo ovu stazu, stadion Crvene zvezde ispunjavaće sve uslove za organizaciju velikih takmičenja kao što je na primer domaćinstvo prvenstva Evrope na otvorenom 2024. - zagolicao je maštu Branković svim ljubiteljima atletike u Srbiji.

Ostaje da se vidi da li će se raditi kompletna rekonstrukcija staze (skidanje postojeće, postavljanje novih ''temelja'', rađenje nove drenaže, pa postavljanje novih slojeva). Brža varijanta je samo izlivanje tartan staze preko postojećeg monda što bi značilo da će, ukoliko dođe do podnošenja kandidature za neko veliko takmičenje na otvorenom, tada odradila potpuna zamena atletske infrastukture.

Đoković najzad sasuo sve u lice stranim medijima - ispričao o gladi, mostovima, metama na grudima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA