Najnovije

Tverska raketna divizija sa 20 sistema „Topolj-M“ ušla u šumu i aktivirala sistem „Valdaj“

U okviru velikih vojnih vežbi Bologovske udarne grupe Raketne vojske strategijske namene (RVSN), koja je raspoređena u Tverskoj oblasti, raketaši su testirali sistem koji nemenjen za borbu protiv neprijateljskih izviđačkih i udarnih bespilotnih letelica. Radi se o bespilotnom protivelektronskom sistemu „Valdaj“.

Topolj M (Foto: RIA)

Radio-elektronski kompleks za presretanje i ometanje neprijateljskih bespilotnih letelica se nalazi na specijalnom dronu koji leti-prenosi internet portal RG. Operator koji upravlja dronom-ometačem ima zadatak da opstruiše kanal veze između neprijateljskih bespilotnih letelica i njihovih operatera, kao i da izvede preuzimanje tj. „hakovanje“ upravljačkih funkcija pomoću kojih one lete.

„Za ovu priliku smo angažovali nekoliko različitih bespilotnih letelica koji su imitirale napad. Kompleks „Valdaj“ je omogućio brzo otkrivanje, klasifikaciju, praćenje i ometanje upravljanja i primopredaje podataka, kod letelica različite klase i sistema upravljanja. Prosto govoreći, kompleks je sposoban da otkrije i neutrališe svaki dron“- rekao je za internet portal tv-kanal „Zvezda“ zamenik predsednika vojno-naučnog komiteta RVSN Denis Sahnov.

Sistem može da deluje u svako doba dana i noći. On može samostalno da neutrališe otkrivenu pretnju, a u zavisnosti od složenosti same sitaucije može da alarmira i dežurne sisteme PVO, sa kojima je u stalnoj vezi. U RVSN razmatraju širu upotrebu ovog kompleksa za operacije patroliranja i praćenja u zonama gde se nalaze mobilni sistemi naoružani interkontinentalnim balističkim raketama.

Pored ruske vojske u Venecuelu ušli i kineski specijalci. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lansiranje Topolj M

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA