Najnovije

TEL AVIV DRHTI, IRAN SE OPASNO PRIBLIŽAVA IZRAELU! Teheran planira izgradnju vojnih baza i luka u Siriji! (VIDEO)

Islamsku Republiku Iran navodno je pozvala Ruska Federacija da uspostavi utvrđenu bazu na aerodromu Hmejmim, a drugu u luci Tartus, rekao je profesor Sami Moubajed, istaknuti sirijski istoričar.

Iranske mornaričke desantne snage (Foto: Jutjub)

Prema Moubajedu, ruski zakup na aerodromu Hmejmim je otvoren, a mnoga naselja u blizini baze su već pod zakupom od strane Irana. To može izazvati problem za Ruse, jer iransko prisustvo u blizini njihovog aerodroma može ohrabriti džihadiste da napadnu tu oblast. Osim toga, iranska luka na Mediteranu može navesti Izrael da pojača svoje napade u Siriji, posebno jer je Liban blizu sirijske obale.

- Stalno iransko prisustvo u Latakiji moglo bi ograničiti i eventualno omesti ruski nadzor i prikupljanje obaveštajnih podataka, ometati njihovu radio-elektronsku tehnologiju i ugroziti rusku odbranu, avione i živote vojnog osoblja - rekao je Moubajed.

Mogućnost otvaranja iranske pomorske baze u Latakiji čini se da može imati smisla, pošto je Islamska republika, kako se izveštava, poslala zvanični zahtev sirijskoj vladi u februaru prošle godine.

Kao što je gore spomenuto, prisustvo Irana na Mediteranu može povećati napetost sa Izraelom, ali može pružiti i rešenje povodom tekućih sankcija od strane SAD, koje su sprečile Islamsku Republiku da pristupi Sredozemlju.

- Svi danas žele Put svile, a luke su dobro mesto za početak - izjavio je profesor DŽošua Landis sa Univerziteta u Oklahomi za “Asia Times”.

- Iran sanja o izgradnji jake regionalne ekonomije zasnovane na trgovini, autoputevima i cevovodima koji prelaze iz Irana u Mediteran. Pomaganje u izgradnji sirijskih luka samo je jedan element u mnogo većoj viziji prosperiteta i zajedničkih interesa. Najvažniji će biti dan kada će Iran moći da proda svoju naftu i gas Evropi prevozeći je preko Iraka i Sirije  - dodao je Landis. Iran još nije objavio zvaničnu izjavu u vezi sa ovim navodnim potezom.

Libijski general Kalifa Haftar odbija pregovore sa vladom u Tripoliju. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Iranska ratna mornarica

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA