Najnovije

NOVE PROVOKACIJE PUSI RAJOT: Srbi, baš ste glupavi

Članice feminističke pank grupe Pusi Rajot stižu u Beograd da provociraju, sa čime su krenule i pre dolaska, prozivajući Srbe zbog podrške ruskom predsedniku!

Pusi rajot (Foto: Jutjub)

Kontroverzna grupa, poznata po politički motivisanim performansima na svetim mestima, kao i mržnji prema Vladimiru Putinu, u srpsku prestonicu, navodno, dolazi zbog nastupa na predstojećoj Međunarodnoj nedelji civilnog društva, ali su sagovornici Srpskog telegrafa uvereni da one stižu da bi provocirale i pravile skandale.

Gde su one tu su i ekscesi

Pred dolazak u Srbiju jedna od njih Maša Aljohina optužila je Srbiju zbog grandioznog dočeka koji je priređen Putinu u čast u januaru ove godine.

- Videla sam da je puno ljudi podržalo Putina prilikom njegove posete Srbiji. To je jako pogrešno, razumem svu tragediju vaše prošlosti, situaciju na Kosovu... Međutim, ono što bih ja rekla i što će biti poruka našeg performansa koji ćemo izvesti u Beogradu jeste da ima puno različitih političkih opcija, ali da Putin nije dobar izbor. On je osoba koja anektira teritorije drugih zemalja, osoba koja je odgovorna za politička ubistva, za trovanje ljudi... - izjavila je za beogradske medije uoči dolaska u Srbiju jedna od članica grupe Maša Aljohina.

Analitičari ističu da bi dolazak Pusi Rajot u Srbiju trebalo zabraniti jer su provokacije, upadi u crkve, manastire i drugi ekscesi na koje su članice grupe spremne više nego izvesni. Takođe, oni ne isključuju mogućnost da bi u slučaju da se članice ove grupe, čiji je angažman isključivo politički, a muzika samo paravan, skandalozne situacije mogle bi da poprime međunarodni značaj, ako se u Srbiji povežu sa krugovima ekstremno građanske orijentacije. Upravo ovo tvrdi politički analitičar Dragomir Anđelković.

- Zbog njihovog kontroverznog delovanja i svega što su uradile ekscesno, one su se kvalifikovale da im bude zabranjen dolazak u Srbiju. I mi pripadamo pravoslavno-kulturnom krugu, i to što se pre nekoliko godina desilo sa Hramom Hrista Spasitelja u Moskvi, u kom su s fantomkama na glavi izvele performans, jeste uvreda za sve pravoslavne vernike u Srbiji - smatra on.

Kako kaže Anđelković, s dolaskom Pusi Rajot u Beograd i te kako možemo očekivati razne provokacije i zbog usmerenja prema Rusiji.

Čuvajmo crkve

Milica Đurđević, iz pokreta Zavetnici, kaže da je poseta kontroverzne grupe našoj zemlji politička poruka koja definitivno nanosi štetu ugledu Srbije, pre svega u ozbiljnim ruskim državotvornim krugovima.

- Svaki vid koketiranja sa njihovom posetom nije dobar i javnost u Srbiji, na neki način, treba da je osudi, posebno ako deo njihove posete bude uključio i političke poruke, a verujem da će do toga da dođe. Ne bi me iznenadilo i da pokušaju da izazovu incidente u našim crkvama. Jer i njihovi domaćini su takođe skloni skrnavljenju naših svetinja. Podsetiću da su oni, govorim o nevladinom sektoru, oskrnavili Vaznesenjsku crkvu. Svaki vid njihove provokacije je pokušaj skretanja pažnje i degradiranja vrednosnog sistema i srpskog i ruskog naroda, koji nam je definitivno zajednički - navela je ona.

Poznate po incidentima

- u katedrali Hrista Spasitelja 2012. s fantomkama otpevale su pesmu "Device Marija, Majko Božija, oteraj Putina", ali su ubrzo uhapšene zbog huliganstva

- obučene u policijske uniforme, prekinule su finalnu utakmicu Hrvatska-Francuska na Svetskom fudbalskom prvenstvu 2018.

- u svojim spotovima ismevale su ekstremne stavove Donalda Trampa

- desetak Kozaka 2014. bičevima napalo članice grupe i sprečilo njihov skandalozan performans u centru Sočija

- teme kojima se njihovi tekstovi bave su feminizam, LGBT prava, otpor politici Vladimira Putina.

Haftar zgazio militante, pala strateška baza u Tripoliju. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA