Najnovije

JASAN ODGOVOR PUTINA PREDSEDNIKU FINSKE: Ne želimo da se Arktik pretvori u Krim! Izbegnimo situacije slične bombardovanju Jugoslavije!

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo je danas pozvao na poštovanje međunarodnog prava kako bi se izbegle situacije slične bombardovanju Jugoslavije.

Krim (Foto: Ria)

Putin je to rekao odgovarajući predsedniku Finske Sauliju Ninisteu, koji je ocenio da je Rusija sama kriva za sankcije, koje su joj uvedene.

Ruski predsednik naglasio je da Savet bezbednosti UN mora da odobri sankcije da bi one bile legalne ističući da se to u ovom slučaju nije dogodio, što znači da su mere uvedene protiv Rusije nelegalne.

"Niko ne uvodi sankcije protiv onih koji dovode zemlje u situaciju da moraju da preduzimaju mere kako bi zaštitile svoje interese. Vratimo se poštovanju elementarnih normi međunarodnog prava i Povelje UN i možda onda nećemo morati da mislimo o posledicama bombardovanja Jugoslavije i stvarima u vezi sa sličnim, grubim kršenjima međunarodnog prava", rekao je Putin.

On je pozvao da se svet vrati normalnom politickom životu i postane svestan da je međusobno zavisan.

"Treba da radimo zajedno ako mislimo da postignemo zajednički rezultat", poručio je Putin.

Šef Kremlja je podsetio i da je Evropska unija pretrpela veću štetu zbog antiruskih mera od same Rusije, navodeći da su, prema podacima Evropske komisije za 2015. i 2016. godinu, gubici izazvani sankcijama iznosili oko 50 milijardi, dok se gubici Rusije procenjuju na između 25 i 26 milijardi evra.

Putin je dodao da je, prema ocenama nemačkih zvanicnika, ta zemlja zbog neostvarene zarade pretrpela štetu u iznosu od 56 milijardi evra, dok šteta za Rusiju iznosi tri puta manje, preneo je Sputnjik.

Putin je izjavio danas da je istraga specijalnog savetnika Robert Malera u SAD potvrdila više puta ponovljena negiranja Moskve da je bila povezana sa izbornom kampanjom američkog predsednika Donalda Trampa.

Putin je, govoreći na plenarnoj sednici foruma „Arktik-teritorija dijaloga“ u Sankt Peterburgu, rekao da tvrdnje o mešanju Rusije u izbor američkog predsednika odražavaju činjenicu da demokrate u SAD ne mogu da prihvate neuspeh na predsedničkim izborima 2016. godine, prenosi AP.

Ruski predsednik takođe smatra da su njihovi napadi na Trampa nepoštovanje birača i da odražavaju krizu američkog političkog sistema.

Putin je izrazio nadu i da će se ovi sukobi na unutrašnjem planu završiti i naglasio da je Rusija spremna za obnavljanje dijaloga sa SAD po pitanjima koja su od velikog značaja za dve države i za celokupno čovečanstvo, poput razoružavanja, borbe protiv terorizma i klimatskih promena.

Odgovarajući na pitanje da li će podržati kandidaturu predsednika Trampa na izborima 2020. godine, Putin je naglasio da će Rusija poštovati svaki izbor američkih građana, navodi agencija.

Pročitajte OVDE kakvo je to seme razdora posejano u Alijansi.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Putin: Kosovo i Krim nisu isti slucaj! Nemojte nas provocirati!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA