Najnovije

VENECUELA NE MIRUJE! Maduro čestitao vojsci na sprečavanju pokušaja vojnog udara, dok Gvaido poziva na više protesta

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro čestitao je vojsci što je "porazila" zaverenike državnog udara, samo dan nakon što je na njega pozvao opozicioni lider Huan Gvaido.

Maduro čestitao vojsci (Foto: Jutjub)

Maduro je nazvao pristalice opozicije "malom grupom koja je pokušala da napuni zemlju nasiljem", te potvrdio da se njegova vlada suočila sa nekoliko "modaliteta" državnog udara.

On je za nasilje osudio Sjedinjene Američke Države, za koje predsednik smatra da su organizovale neuspeli pokušaj rušenja njegove vlade.

Predsednik je takođe najavio imenovanje "tri specijalna tužioca" za ispitivanje "kriminalnih" postupaka opozicije, uz napomenu da "imamo ranjene pukovnike na intenzivnoj nezi". Neki od protesta su bili mirni, a drugi su doveli do intenzivnih sukoba, ali su smrtni slučajevi izbegavani tokom celog dana. Nekoliko desetina ljudi je povređeno gumenim mecima, suzavcem i, navodno, bojevom municijom. Oklopno vozilo je takođe zabeleženo kako se zabija grupu Gvaidovih pristalica.

Gvaido je u sredu pozvao na dodatne proteste, kao deo onoga što je nazvao "Operacija Sloboda". On je još jednom insistirao da je opozicija podržana od strane vojske. Maduro je naveo da je 80 posto trupa koje su učestvovale u pokušaju vojnog udara napustilo Gvaida, a da je samo mala grupa od oko 20 policajaca "predala svoje duše". Oni vojni oficiri koji su odgovorili na Gvaidov poziv na promenu režima u zemlji, primetio je Maduro, opozicija je "namamila", ali kada su došli do razuma, "sami su ih napustili" i predali se.

Venecuelanski lider je takođe opovrgnuo tvrdnje opozicije da je vojna baza La Karlote, na istoku Karakasa, zazuzeta, naglašavajući da ta ustanova "nikada nije zauzeta".

"Do sada nema naznaka o bilo kakvoj vojnoj podršci izvan ovog vrlo malog odreda trupa", izjavio je novinar Lukas Koerner za RT iz Karakasa, tvrdeći da su mnogi policajci bili prevareni, verujući da su događaji u utorak bili "vežba koju je organizovala Vlada".

"Nijedan od njih nije rangirani oficir koji komanduje trupama bilo kog stava, te su stoga u velikoj meri nebitni", dodao je Koerner. Maduro je branio upotrebu sile, rekavši da opozicija planira da dovede zemlju u "građanski rat". Predsednik je takođe obećao da će Venecuela ostati na putu bolivarske revolucije i boriti se protiv intervencionističke doktrine Monroa iz SAD-a.

U jučerašnjim sukobima je, prema zdravstvenim zvaničnicima Venecuele, povređeno 69 ljudi, od kojih je dvoje zadobilo prostrelne rane, prenosi Bi Bi Si, dok agencija Rojters navodi da je u sukobima ranjeno 100 ljudi.

Državni udar propao – SAD spremaju invaziju na Venecuelu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA