Najnovije

AMERIKA I IRAN NA IVICI RATA: SAD gomila vojne snage na Bliskom istoku, sada šalju i brod Arlington i raketni sistem Patriot! (VIDEO)

Zbog sve veće napetosti sa Iranom Amerika šalje brod USS Arlington i raketni sistem Patriot na Bliski istok, objavio je Pentagon.

Ilustracija (Foto: navy.mil)

Novu borbenu grupu su poslali nedeljama pre predviđenog roka, kao i nosač aviona USS Abraham Linkoln koji je Trampova administracija preusmerila na Bliski istok prošlog vikenda, što je jasna poruka Iranu.

"SAD ne traži sukob sa Iranom, ali smo spremni da odbranimo američke snage i interese u regiji", stoji u najnovijem saopštenju Pentagona.

Američki državni sekretar Majk Pompeo u utorak je nenajavljeno posetio Bagdad, gde je imao razgovore na najvišem nivou i pritom upozorio na opasnost po američke interese iz Irana. On je otkazao susrete u Berlinu zbog ovih sastanaka. Američki nosač aviona Abraham Linkoln u četvrtak je prošao Sueckim kanalom. U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52, što se takođe tumači kao odgovor na pretnju Irana.

Iran je ove nedelje objavio da se povlači iz delova nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svetskim silama pošto se SAD jednostrano povukao iz tog sporazuma bez obzira na to što Teheran nije prekršio sporazum. SAD je obnovio sankcije Iranu i nastavlja da ih pooštrava.

Teheran, sa druge strane, očekuje da Evropska unija održi svoje obećanje i nastavi da posluje sa Iranom i kupuje iransku naftu uprkos američkim sankcijama. Analitičari međutim smatraju da to nije moguće.

Iranska Revolucionarna garda poručila je da neće pregovarati sa SAD, a visoki iranski sveštenik ajatolah Jusuf Tabatabai Nedžad je upozorio da američka flota može biti "uništena jednom raketom".

Garda je to istakla u odgovoru američkom predsedniku Donaldu Trampu, koji je u četvrtak pozvao iranske vođe na razgovor o odustajanju od nuklearnog programa i rekao da ne može da isključi opciju vojnog sukoba zbog povećanih napetosti između dve zemlje.

Istovremeno, američki komercijalni brodovi, među njima i tankeri sa naftom koji plove ključnim bliskoistočnim morskim putevima, mogli bi da postanu meta Irana, upozorila je američka agencija za pomorstvo (MARAD).

Pentagon i CIA koriste tajnu raketu koja ne eksplodira. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Dojče vele

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA