Najnovije

KRAJNJE NEOBIČNO? Vučić među vladikama SPC, analitičari kažu - priprema ih za pregovore s Prištinom!

Redovno prolećno zasedanje Sabora SPC iz Žiče se seli u Beograd, gde bi, vladikama trebalo da se obrati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Analitičari poručuju da je prisustvo svetovnog vođe među duhovnicima krajnje neuobičajeno i da je moguće da predsednik želi da pripremi vrh SPC za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Srbija je sekularna država, u kojoj su odluke vlasti u potpunosti nezavisne od mišljenja crkve. Tako je na papiru - u praksi, crkveni velikodostojnici svako malo iznose političke stavove i o njima sa državnicima debatuju u javnosti. Uoči prolećnog Sabora, kao glavna nametnula se takođe svetovna tema.

"Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života", rekao je patrijarh Irinej.

Odnosi Srpske pravoslavne crkve i države bili su zategnuti kada su otpočeli briselski pregovori, da bi, kako se hladio dijalog, otoplile i poruke između vlasti i crkvenih velikodostojnika. Analitičari smatraju da je gostovanje Vučića na Saboru pokušaj umekšavanja stava crkve pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

"Za očekivati je da, ukoliko se pregovori otvore, da je jedna logika državnog vrha i političara koji pokušavaju da reše taj problem, a druga Srpske pravoslavne crkve. Ukoliko svi ostanu na istim pozicijama, i SPC ostane na tvrdim pozicijama koje su zapravo nekadašnje državne politike srpskog nacionalizma, za očekivati je da će se ući u direktan sukob", smatra verski analitičar Slobodan Sadžakov.

Pojedini stručnjaci, pak, smatraju da je razlog za pozivanje predsednika na Sabor daleko prozaičniji.

"To može da znači da crkva pokušava da dobije neke bodove kod aktuelne vlasti, a to smo već mogli da vidimo zato što je dobila određenu finansijsku pomoć od države. Ali, sasvim je moguće, i da zadrži sadašnji status - ne smemo da zaboravimo da crkve ne podležu PDV-u i da crkva ne podnosi završni račun", rekao je verski analitičar Draško Đenović.

Stručnjaci procenjuju da će naglasak ovogodišnjeg Sabora biti na obeležavanju 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, ali je izvesno da će biti i talasanja zbog sukoba unutar Sinoda.

Među temama ovogodišnjeg Sabora, procenjuju analitičari, mogao bi da se nađe i status američkog episkopa Maksima, koji nije u dobrim odnosima sa pojedinim uticajnim vladikama. U fokusu bi takođe trebalo da se nađu sporni finansijski izveštaji dela eparhija, dok gotovo izvesno neće biti rasprave o poziciji srpskog patrijarha Irineja, kao ni o pitanjima pedofilije unutar SPC.

Pročitajte OVDE šta to Priština tvrdi i planira da traži odštetu od Srbije.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA