Najnovije

KOSOVO JE CENTAR ŠVERCA ORUŽJA! Haradinaj zgrće milione, a ovo je ruta trgovine oružjem

Direktor Međunarodne jedinice za koordiniranje sprovođenja zakona ukazao je da na teritoriji KiM postoji oko 260.000 komada nelegalnog oružja. Kosovo je od ulaska Kfora, a naročito od odluke Albanaca iz Prištine da proglase nezavisnost postalo idealno područje za šverc droge, duvana, ali posebno i oružja.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Direktor Međunarodne jedinice za koordiniranje sprovođenja zakona (ILECU) Besnika Salahu ukazao je da na teritoriji KiM postoji oko 260.000 komada nelegalnog oružja, prenela je prištinska RTK. Tim rečima još jednom je potvrdio da šverc oružja cveta u tzv. Republici Kosovo. Prema njegovim rečima Kosovo predstavlja tranzitnu zonu za oružje, konstatovano je u Prištini na okruglom stolu o kontroli malog i lakog naoružanja.

Kao izgovor za takvu situaciju, navedeno je to što Priština nije članica Interpola. Direktor Odseka za javnu bezbednost Gazmend Hodža tvrdi da je za Prištinu izazov u borbi protiv trgovine oružjem to što nije članica svetskih organizacija za bezbednost, kao što je Interpol.

Stalna predstavnica Razvojnog programa UN na KiM Alesandra Rokasalvo ukazala je na to da je malo oružje izazov s kojim se Priština već godinama suočava i dodala da prištinski MUP ima ulogu da informiše ljude o bezbednosnoj situaciji. Ukazano je i na to da se održivi razvoj ne može postići bez mira i bezbednosti, kao i da je protok nelegalnog oružja među faktorima koji predstavljaju uzrok nasilja i nesigurnosti na KiM.

Kako su ranije pisali srpski mediji u šverc oružja, navodno su upleteni i srpski tajkuni, naročito oni iz Beograda i Novog Sada koji blisko sarađuju sa albanskim podzemljem i aktivno učestvuju u naoružavanju Albanaca na Kosovu i Metohiji?!

Prema tom pisanju medija sve počinje od šverca cigareta, a završava se švercom oružja. Putanja ovoga počinje iz Sarajeva, zatim ide preko Bara kroz Kosovo do luke Drač u Albaniji odakle deo oružja ide i za naoružanje albanskih ekstremista, pa i tzv. Vojske Kosova.

Oružje za Albance na Kosovu kupuje se novcem od šverca duvana koji ide preko Srbije, a kojim na Balkanu rukovodi Dauti Kurtalji zvani Alija, Albanac poreklom iz Makedonije, koji je glavni distributer cigareta „marbl” i „ašima”. On pored makedonskog poseduje i državljanstvo Hrvatske sa prebivalištem u Zagrebu.

Prema podacima stranih obaveštajnih službi, Alija je blisko povezan sa kosovskim biznismenom i finansijerom OVK Ekremom Lukom, ali i sa Ramušem Haradinajem, čiju stranku čak i finansira. Alija je, kako se navodi, takođe blizak prijatelj Nasera Keljmendija, vođe jedne od najjačih albanskih porodica na Balkanu, a koji je poznat po trgovini kokainom i heroinom.

Prema podacima iz službi bezbednosti, Kurtalji, zvani Alija, osmislio je čitav plan kako da novcem zarađenim od šverca duvana kupi oružje i naoruža Albance na Kosovu.

Dauti Kurtalji zvani Alija poznat je kao veoma oprezan čovek, koji ne koristi mobilni telefon, a na sastanke uvek dolazi drugim automobilom i drugom maršutom, sa trojicom telohranitelja. U žižu javnosti dospeo je pre 10 godina kada mu je na parkingu jednog tržnog centra u Splitu iz džepa ispalo 68.000 evra?!

NATO general i Jelena Milić položili cveće na grob Milice Rakić. Pogledajte OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA