Najnovije

VUČIĆ: Nastavićemo da se borimo i da izvučemo maksimum za naš narod na KiM! Borićemo se za mir, ali nećemo pristati na ucene!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na Saboru SPC govorio otvoreno o svemu i da je izneo svoje brige. Nastavićemo da radimo u najboljem interesu Srbije i na otvaranju novih fabrika i puteva, istakao je Vučić. Naš predsednik se junački bori i ja mu se divim, poručio je patrijarh Irinej i dodao da je vrlo neizvesno kako će se naći rešenje za pitanje KiM.

Vučić sa patrijarhom Irinejom (Foto: predsednik.rs)

Vučić se na sastanku obratio članovima Sabora, sa kojima je imao priliku da razgovara na temu aktuelne situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i drugim pitanjima od značaja za Srbiju i srpski narod uopšte, kao i za odnose države i crkve.

Nakon sastanka sabora SPC predsednik Vučić se obratio medijima i tom prilikom je rekao da je sa vladikama razgovarao više od dva i po sata i dodao da je razgovor bio otvoren i iskren i da su na njemu iskazali veliku zabrinutost i brigu o budućnosti Kosova i Metohije.

- Složili smo se da treba da poštujemo različitosti, ali i o našim međusobnim odnosima. Govorili smo i o odnosima sa Republikom Srpskom. Govorili smo i o tome da svakoga dana gubimo mnogo ljudi u Srbiji i da su to stvari o kojima moramo da radimo - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je sastanak bio veoma važan, i da je upozorio da u skorijoj prošlosti nismo bili u saglasju sa realnošću, i da nas je to skupo koštalo.

- Crkva je važan društveni činilac koja treba da ima svoje stavove. Ona je oduvek pomagala narodu, na svim teritorijama koje su naseljene našim narodom - rekao je Vučić, i dodao da je pred nama ipak veoma težak period.

Predsednik Srbije je istakao da je SPC pomagala opstanak našeg naroda gde je bio ugrožen, posbeno na KiM.

- Pred nama je težak period, izneo sam sve svoje brige. Mislim da je patrijarh Irinej razumeo. Jedan od vladika je rekao: „šta god da uradiš Vučiću, bićeš svima kriv“ i ja sam odlično razumeo. Moje je da nastavimo da se borimo, izvučemo maksimum, borimo se za mir, da ne pristajemo na ucene – rekao je Vučić.

On se zahvalio Dodiku koji je bio veoma korekatan i koji je razumeo državnu poziciju Srbije, iako je mogao i večeras na saboru da stiče političke poene.

- Verujem da će moći da se radujemo ekonomskim uspesima i da nam to budu ključne teme – istakao je Vučić.

Patrijarh: Vučić se junački bori

Predsednik Vučić se junački bori za Srbiju, Kosovo i Metohiju i sve što je vezano za srpsko ime, rekao je patrijarh Irinej posle sednice redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je istakao da je to ne samo njegov lični stav, već i stav Sabora naše crkve.

Patrijarh je takođe rekao da je u razgovoru konstatovano da je stanje na KiM vrlo teško i da je veoma neizvesno kako će se pronaći rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

Naša ljubav prema KiM je velika, istakao je patrijarh, ali je situacija nalik na poslovicu koja kaže: "Želim ti ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće...".

"Borićemo se i nećemo posustati u odbrani Kosova. Koliko ćemo uspeti? Nadamo se u Boga i istoriju i pomoć prijatelja da ćemo nešto uspeti. Koliko - ostaje da vidimo, zavisno od situacije u svetu i onih koji podržavaju nas i drugu stranu", rekao je patrijarh novinarima.

Bitno je, kaže, da imamo razumevanje i ono što vidimo to je da se naš predsednik junački bori i za Srbiju i za KiM i za sve ono što je vezano za srpsko ime.

"Ne sumnjamo u njegove dobre namere i trud koji vidimo", naglasio je patrijarh.

Istakao je da se divi energiji Vučića i da naš predsednik vodi jako teške razgovore.

"Divim se i molim se Bogu da mu da snage i mudrosti da obavi ulogu predsednika države na najbolji i najkorisniji način", rekao je Irinej i na pitanje da li je to njegov stav, precizirao da je to i njegov i stav Sabora SPC.

"Dva i po sata smo razgovarali sa našim dragim predsednikom o problemu našeg naroda i crkve", rekao je patrijarh.

Najviše pažnje smo posvetili, ističe patrijarh, razgovorima oko KiM i konstatovali da je stanje vrlo teško na KiM i da je, s obzirom na prilike, neizvesno vrlo kako će se naći rešenje za pitanje KiM. 

Dodik: Bez zajedničkog stava svih nema rešenja ni za jedno pitanje 

Razgovorima u Patrijaršiji prisustvovao je i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je izjavio da je razgovor Aleksandra Vučića sa patrijarhom i vladikama SPC od značaja, jer, ističe, bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba ne može da se reši nijedno važno državno i nacionalno pitanje.

"Podeljenost oko toga kako rešiti neko važno pitanje, poput Kosova i Metohije svakako smanjuje šanse da to bude u prilog dobrih rešenja koja očekujemo", rekao je Dodik.

Dodik je ocenio da treba biti racionaln i realan, te dodao da je to ono što se danas prvi put čulo i govorilo i o raznim mogućnostima za eventualno rešenje, pitanju razgraničenja...

Dodik je istakao da je današnji sastanak važan, bez obzira što su neki govorili da li za tim ima potrebe ili ne, jer je korisno da se na tom nivou i kapacitetu vodi dijalog i razgovor kako bi se utvrdio zajednički stav.

"Bez zajedničkog stava svih važnih faktora u Srbiji i svih Srba u celini ne može da se rešu nijedno važno državno i nacionalno pitanje", podvukao je Dodik.

On je zahavlio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje u zasedanju Sabora, koji je prilika da se najotvorenije ragzovara o svim pitanjima državne i nacionalne politike, u čemu crvka ima značajnu ulogu.

Dodik je preneo da je razgovor bio otvoren i da nije bilo "nikakvih skrivenih ni tema ni odgovora, niti je šta ostalo skriveno", već je bio ozbiljan razgovor, u kojem je, kaže, njemu bilo nešto lakše nego predsedniku Srbije.

"Video sam jednu iskrenost u diskusijama svih, a pristup koji je Vučić pokazao na otvorene teme bio je veoma jasan i nije ostavio dileme, kao što ni zaključci nisu ostavili nikakve dileme", rekao je Dodik.

"Važno je da smo, kroz razgovor koji smo vodili, došli do saglasja da je važno da se održi dijalog i da taj dijalog ne treba da se vodi putem javnosti, koji samo još više unosi problema, nego putem otvorene diskusije ovog i sličnog formata", rekao je Dodik. 

Ako Srbija pusti Kosovo u UN, sledi pakleni NATO potez! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug, RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA