Najnovije

KONAČNO OTKRIVEN VOJNI PLAN SIRIJSKE VOJSKE ZA IDLIB I ALEP: Evo šta Asad sprema da uradi (FOTO/VIDEO)

Sirijska arapska vojska (SAA) je trenutno u ofanzivi u severozapadnoj Hami; međutim, ne čini se da će se tokom ove operacije ići do Idliba. Umesto toga, izvor iz sirijske vojske javlja da oružane snage planiraju da očiste zapadna i južna sela Alepa pre nego što krenu na Idlib.

Bašar al Asad u društvu sirijskih vojnika (Foto: SANA)

Prema izvoru, sirijska vojska želi da očisti zapadnu, severozapadnu i južnu periferiju grada Alepa i protera sve džihadističke grupe koje su namerno napale sirijsku ekonomsku prestonicu i njegovu milionsku populaciju. Sirijska vojska najpre razmatra područje Naučno-istraživačkog centra i kvart Udruženja Al-Zahra; ova dva područja imaju veliko prisustvo džihadista i turskih pobunjenika.

Kada se ove oblasti očiste, sirijska vojska će preusmeriti svoju pažnju na periferiju grada, gde džihadističke grupe u Al-Mansuri, Kafr Hamri, Dart Izi, Kan al-Asalu i Rašidin 4 i 5 neprestano napadaju. Izvor nije rekao da li će sirijska vojska napasti grad Sarakib, koji je militantno uporište u blizini Alepa.

Iako Sarakib nije pod kontrolom Hadžat Tahrir al-Šama, to je veliki grad na autoputu Alepo-Latakija. NJegovo osvajanje biće teško jer turska vojska trenutno ima posmatračku stanicu u tom području, a lokalno stanovništvo favorizuje pobunjeničke grupe.

Iz tih razloga i još mnogo toga, sirijska vojska u ovom trenutku neće napasti s namerom da zauzme Sarakib. Slično operaciji u severozapadnoj Hami, ova operacija u Alepu će verovatno biti ograničena i fokusirana na obezbeđivanje grada Alepa, umesto da se napravi bilo kakav značajan pritisak na Idlib.

Čini se da je glavni cilj sirijske vojske da potpuno izoluje provinciju Idlib tako da militanti više ne mogu da se vraćaju nazad u susedne pokrajine kao što je Alepo.

Oslobođen grad Huvajz u severnoj Hami. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA