Najnovije

ŠVEĐANI POKREĆU MASOVNU MOBILIZACIJU TRUPA: Moraju biti spremni da se suoče sa "ruskom agresijom" (VIDEO)

U završnom izveštaju koji je Švedski forum odbrane dostavio ministru odbrane Peteru Hultkvistu predlaže se glavni remont odbrane, nazvan "najvećim pojačanjem od 1940-ih". Cilj ekspanzije odbrane je omogućiti zemlji da preživi tri meseca bez međunarodne pomoći u slučaju vojnog napada.

Švedska vojska (Foto: Jutjub)

Između ostalog, u izveštaju se preporučuje obnavljanje norveškog puka u Arvidsjauru i amfibijskog bataljona Gotenburga na zapadnoj obali Švedske, uz dva potpuno nova puka, čija lokacija tek treba da se definiše. Štaviše, vazduhoplovno krilo u Upsali će biti obnovljeno. Broj podmornica biće povećan sa četiri na pet, a nekoliko borbenih aviona sadašnje generacije Jas Gripen biće zadržano, javio je švedski dnevnik Dagens Niheter.

Švedska ratna organizacija će takođe biti proširena sa 60.000 na 90.000, uključujući domaću stražu i civile. Godišnji broj regruta će takođe biti povećan, sa 3.000 na 8.000 ljudi. Cela odbrambena logistika, upravljanje i druge funkcije podrške moraju se proširiti, navodi se u izveštaju, pozivajući na velike investicije u količinsku opremu kao što su kamioni, specijalna vozila i municija. Sticanje novog materijala mora se voditi principom "dizajn prema troškovima".

Ukupno, vojni troškovi će biti povećani za 5 milijardi švedskih kruna (500 miliona dolara) godišnje do 2025. godine, i na kraju će doseći 1,5 posto BDP-a. Ministar odbrane Bjorn von Sidov upozorio je na pogoršanje sigurnosne situacije, u kojoj "oružani napad na Švedsku ne može biti isključen", zapravo ponavlja mantru "ruske pretnje", koju često koristi švedski vrhovni službenik za opravdavanje raspodele odbrane ili vojnih pojačanja , kao što je remilitarizacija baltičkog ostrva Gotland nakon samo decenije demilitarizacije.

- Situacija bezbednosne politike se pogoršala u susedstvu Švedske i u Evropi. Ruska akcija u Gruziji 2008. godine, u Ukrajini od 2014. godine, kao i u Siriji od 2015. godine, pokazuje Rusiju koja je voljna da koristi vojna sredstva za postizanje političkih ciljeva - rekao je von Sidov, navodeći “značajna ograničenja u operativnoj sposobnosti”. Snage se trenutno suočavaju sa nedostatkom osoblja i materijalnim nedostacima.

Izveštaj je naveo Finsku zemljom sa kojom Švedska uživa najdublju vojnu saradnju. Ipak, saradnja mora biti unapređena kako bi se donele brze odluke, ističe se u izveštaju. Posebnoj brigadi od 5.000 vojnika predloženo je da podrži Finsku u slučaju krize i rata.

- Treba pripremiti brigadu,sredstvima za pojačanje, da rade u Finskoj, u krizi, ratnoj opasnosti ili ratu - rekao je von Sidov.

Trenutno, izdaci za odbranu Švedske iznose oko 1 odsto BDP-a, što je daleko od oko 3 odsto koliko je uživao na vrhuncu Hladnog rata. Švedska vojska broji oko 20.000 aktivnog osoblja. Nakon otprilike decenije dobrovoljne vojske, Švedska nastavlja sa regrutovanjem, još jednom usred spekulacija o ruskom "agresivnom ponašanju".

Pored švedsko-norveškog rata 1814. godine koji je formalno bio poslednji u kojem je Švedska učestvovala, švedski avioni aktivno su učestvovali samo u vojnoj intervenciji pod vođstvom NATO-a u Libiji, uprkos zvaničnom neslaganju.

Rusija izvela žestok udarac na teroriste. Pogledajte OVDE kako suhoj izbacuje mega-bombu.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA