Najnovije

UDAR NA PRAVOSLAVLJE U GUSINJU NA SEVERU CRNE GORE: Šiptari slomili krst i bacili ga u potok! Pretnje i mržnja prema Srbima ne prestaju

Obnovu svetinje u ovoj varošici na krajnjem severu Crne Gore pokušavaju da spreče Albanci, koji su pre neki dan slomili krst i bacili ga u potok. Oni koji su pre jednog veka palili i rušili pravoslavnu svetinju u Gusinju sada ponovo raznim pretnjama i skrnavljenjem obnovljenih temelja pokušavaju sprečiti izgradnju crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Gusinje, Crna Gora (Foto: Jutjub)

Krst se nalazio na obnovljenim temeljima nekadašnje i buduće bogomolje Svetog Vasilija Ostroškog u mestu Martinovići. Prema popisu iz 2011. godine u Gusinju, Crnogoraca i Srba ima oko šest odsto, a ostalo su Albanci, Muslimani i Bošnjaci, od oko 1.700 stanovnika koliko ukupno ovde živi.

- Ovo je još jedan atak nepravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori na srpske  svetinje. Ovoga puta su u Martinovićima oskrnavili krst sa obnovljenih temelja. Skinuli su ga, slomili i bacili u potok u noći između ponedeljka i utorka, kada su vernici i primetili šta se desilo - saopštio je paroh gornjopolimski i andrijevički Bojan Radunović koji je ceo slučaj odmah prijavio policiji.

Policija je po prijavi izašla na lice mesta, izvršila uviđaj i očekuje se njeno saopštenje. Za sada niko iz policije ne želi na ovu temu da komunicira sa novinarima, ali ni o drugim slučajevima i brojnim ranijim provokacijama na verskoj i nacionalnoj osnovi u ovom kraju. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj su rekli da očekuju „odlučnu reakciju države, koja bi morala da se obračuna sa ljudima koji šire versku i nacionalnu mržnju bez obzira iz kog nacionalnog entiteta potiču”.

Pravoslavci, kojih je u Gusinju sada veoma malo, rekli su da je službenik Komunalne policije u Opštini Gusinje Bujar Hasanđekaj veoma ružnim i neprikladnim rečima vređao pravoslavno sveštenstvo, vernike i srpske svetinje.

- Pozivam na mir i suzdržanost naše komšije Albance, ali i naše vernike i sve pravoslavce kojima teško padaju provokacije kojima smo izloženi - poručuje sveštenik Radunović.

Bolji poznavaoci prilika o ovom delu Crne Gore gde žive većinski Albanci, tvrde da je na ovakvo ponašanje nepravoslavnih komšija inspiraciju dao nekadašnji predsednik Albanije Salji Beriša. On je rekao da „predstavnici Srpske pravoslavne crkve i ekstremističke grupe provociraju meštane i obnavljaju crkvu” i zatražio od države Crne Gore da to hitno spreči. Meštani Albanci su pokušali da crkvenu imovinu proglase sopstvenom svojinom, ali su nadležni sudovi pravosnažno presudili da je „stvarni vlasnik” crkva, to jest da je reč o crkvenoj zemlji.                                                                                   

Crkva srušena 1941. godine

- Godine 1902, mitropolit Mitrofan Ban svojim pismom br. 550 od 3. aprila nalaže svešteniku gusinjskom Đorđu Šekularcu da ogradi mesto za crkvu i groblje u Martinovićima. Godine 1928. počela je gradnja Hrama Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Martinovićima, od kamena… Završena je tek deset godina kasnije - svedoče hronike.

Crkva je osveštana 1938, a dve godine kasnije sveštenik Đorđe Šekularac piše u godišnjem izveštaju arhijerejskom namesništvu andrijevičkom da u „Martinovićima živi 73 muške i 52 ženske osobe koji su pravoslavni Srbi”.

- Godine 1941, crkva je srušena i ostalo je samo metar visine zida u čitavoj osnovi. Među rušiteljima je bio i Tahir Balidemaj i Ram Monov, koji se popeo na crkvu i bacio zvono - svedoče spisi.

- Nakon Drugog svetskog rata zemljište na kome je crkvište i groblje koristio je ili ga izdavao uz naknadu član crkvenog odbora Raško Popović.

Užasavajuća vest stigla sa Kosova. Pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA