Najnovije

SADA I ZVANIČNO: Sabor SPC odbacio Vučićev predlog o razgranišenju na KiM!

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske Pravoslavne Crkve izdao je danas saopštenje o Kosovu i Metohiji čime je stavio tačku na sve netačne spekulacije o tome da će SPC podržati predlog predsednika Aleksandra Vučića o razgraničenju.

Patrijarh Irinej (Foto: Jutjub/Pravda)

- Za Sveti Arhijerejski Sabor naše Crkve neprihvatljivo bilo kakva izmena statusa Kosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje, saopštila je SPC.

Saopštenje SPC prenosimo u celosti:

“Obeležavajući osamstotu godišnjicu autokefalije naše pomesne Crkve i sa dubokom odgovornošću pred Bogom, svetim patrijarsima, arhiepiskopima i episkopima koji su se vekovima sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom držali Zaveta svetoga Kneza Lazara i čuvali Kosovo i Metohiju u duhovnom pamćenju kao našu svetu i zavetnu zemlju, boreći se za očuvanje naših svetinja i slobodu naroda, Sveti Arhijerejski Sabor još jednom ponavlja svoj jednoglasan i nedvosmislen stav, izrečen na prošlogodišnjim zasedanjima u maju i novembru.

Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Republike Srbije i kao takvo je definisano u Ustavu Srbije i u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, bez obzira na nezakonito proglašenu takozvanu kosovsku državu, priznaje ogromna većina čovečanstva, uključujući Rusiju i Kinu i pet zemalja Evropske unije, OEBS, UNESKO i druge važne međunarodne organizacije. Zato je za Sveti Arhijerejski Sabor naše Crkve neprihvatljivo bilo kakva izmena statusa Kosova i Metohije, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje. Takva rešenja dovela bi neizbežno do iseljavanja većine preostalog srpskog naroda, koji živi u većinski albanskim sredinama Kosova i Metohije, i do nesagledive štete za našu duhovnu i kulturnu baštinu.

Kao arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve iznosimo ovaj stav, ne kao politički stav već, pre svega, kao odgovoran pastirski i istorijski stav, koji proizilazi iz vekovne borbe naše Crkve da očuva opstanak vernog srpskog naroda i svetinja na vekovnim ognjištima i volje ogromne većine našeg naroda. Ovaj stav nikako ne znači podržavanje ideje takozvanog zamrznutog konflikta već predstavlja poziv svim političkim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena u kontekstu rešavanja pitanja zaštite ljudskih prava naroda, slobode života i rada Srpske Pravoslavne Crkve, institucionalne i bezbednosne zaštite naših svetinja, omogućavanja nesmetanog povratka raseljenih i slobodnog pristupa imovini svima onima kojima je ona bespravno oduzeta ili uzurpirana. Podržavamo, stoga, svesrdno svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije”.

Srednjoškolci protestvovali  protiv skupa seksualno devijantnih u Novom Sadu i skandirali “Vučiću ped**u”, više o tome saznajte OVDE

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube