Najnovije

SRPSKI ZET SRUŠIO VLADU AUSTRIJE! Opšti haos u Beču, pod znakom pitanja i evropski izbori?!(VIDEO)

Neviđeni skandal potresao je Austriju nakon što je svetu obelodanjen kompromitujući snimak vicekancelara te zemlje Hans-Kristijana Štrahea kako s navodnom bogatom rođakom jednog ruskog oligarha ugovara dobijanje mita za svoju Slobodarsku partiju Austrije (FPO) pred parlamentarne izbore 2017.

Video koji je uzburkao javnost (Foto: Jutjub)

A u srcu te afere, koja je ovog vikenda poput kule od karata srušila austrijsku vladu kancelara Sebastijana Kurca, našao se, ni manje ni više, nego srpski zet Johan Gudenus (42). U pitanju je austrijski zvaničnik, desna Štraheova ruka, potpredsednik FPO i šef poslaničkog kluba, koji je od 2017. u braku s 20 godina mlađom Banjalučankom Tajanom Gudenus, rođenom Tajčić. Lepa Srpkinja čak se našla i na video-snimku od pre dve godine koji je nastao na Ibici, a na kom se vidi kako Štrahe i Gudenus tokom nezvaničnog sastanka u trajanju od čak sedam sati, uz mnogo alkohola i cigareta, ugovaraju s Ruskinjom sumnjive donacije za FPO.

To su činili istovremeno obećavajući da će u zamenu za novac obezbediti unosne poslove za ruskog oligarha u Austriji, pa i prodaju 50 odsto vlasništva lista Kronen cajtung. Tokom pregovora Štrahe je pominjao kako želi da stvori "medijsku imperiju po ugledu na Viktora Orbana". Posebno je skandalozno što je Ruskinja, za koju se veruje da je podmetnuta glumica, u jednom trenutku navela kako njen ujak u Austriju želi da uloži 250 miliona evra ilegalnog novca, što Štraheu i srpskom zetu nije smetalo.

- Želim da iskažem duboko žaljenje zbog događaja od pre dve godine. Uz to, žao mi je što sam svojim delovanjem razočarao glasače, funkcionere i saradnike koji su imali poverenje u mene - rekao je juče Gudenus u saopštenju u kom je otkrio da podnosi ostavku na sve državne funkcije, baš kao i Štrahe.

- Ponašao sam se kao tinejdžer, glupo i neodgovorno. Bio sam pijan - poručio je Štrahe, napomenuvši i kako sumnja da su mu aferu smestile strane službe, budući da se pre početka snimka jasno vidi kako nepoznat muškarac u apartmanu na Ibici postavlja kameru na tačno utvrđenu poziciju kako bi se svi sagovornici, osim Ruskinje, videli što jasnije.

Štrahe nije želeo da otkriva na koje službe aludira, ali su mnogi mediji naveli kako bi lako mogle da budu nemačke, imajući u vidu da je ta zemlja u poslednje vreme, posebno pred izbore za Evropski parlament, zdušno kritikovala austrijsko "skretanje udesno".

Tome u prilog ide i jučerašnji komentar kancelarke Angele Merkel, koja je kratko komentarisala "kako u EU postoje struje koje žele da uruše Uniju, te da je potrebno suprotstaviti im se". Zbog toga se posumnjalo da je afera orkestrirana baš u trenutku kada bi trebalo diskreditovati evropske nacionaliste.

Deo transkripta tajnog razgovora

Gudenus: (obraća se Štraheu) Ako postoji tako nešto, to jest hoćeš da kažeš da sada postoji mogućnost da ima donatora za izbore, za izbornu kampanju?

Štrahe: Da, da.

Gudenus: Dakle može da se pregovara.

* u tom trenutku sa Štraheove leve strane seda žena za koju se veruje da je navodna ruska milionerka (njen lik je zaštićen sve vreme, mada, sela je okrenuvši leđa kameri)

Štrahe: Da, onda moraš da prevodiš. Kaži joj da imamo veoma bogatih, plaćaju između 500.000 i jedan i po, dva miliona.

Gudenus: Sada za izbore?

Štrahe: Da.

* Gudenus se zatim obraća ženi koja sedi sa Štraheove leve strane i prevodi Štraheove reči na ruski

Štrahe: Plaća, ali ne partija, veća, kao dobrotvorna organizacija. To moraš da joj objasniš. Kao organizacija.

Gudenus: Da, već sam to objasnio.

Štrahe: Moraš objasniti da to neće prolaziti kontrolu revizorske komisije.

* snimak se nakratko prekida

Štrahe: Donatori koje imamo su, po pravilu, idealisti. Oni žele smanjenje poreza.

* Gudenus prevodi na ruski

Štrahe: Oni žele smanjenje poreza, poput Gastona Gloka. (etiketirao proizvođača oružja koji je odbio da komentariše da je Štraheov donator)

Gudenus: Glok, Glok. (* ponavlja Ruskinji da bi ona znala o kome se radi)

Štrahe: I Hajdi Horten. (* imenovao i austrijsku milionerku kao svoju donatorku, što je ona nakon objave snimak negirala)

Gudenus: Znate, pištolji, Glok. (* pokazuje Ruskinji rukom, kao da u njoj drži oružje)

Štrahe: Ma i Hajdi Horten nam je odličan primer, kao i Rene Benko. (* austrijski investitor takođe negirao Štraheove navode)

- Stara čorba se podgreva s ciljem da se diskredituje populistička desnica uoči evropskih izbora. Verovatno će se još nešto tog tipa otkriti, što bi u raznim zemljama nadalje umanjilo simpatije javnosti prema populistima - rekao je za Srpski telegraf bivši diplomata Vladislav Jovanović.

Kurc je nakon pobede na izborima krajem 2017. napadan jer je ušao u koaliciju sa ekstremno desničarskim Štraheovim FPO, koji je pozivao na "proterivanje migranata, zaustavljanje islama i čistu Austriju".

Za Hrvatsku rekao da je s*anje

Dojučerašnji austrijski vicekencelar Hans-Kristijan Štrahe u razgovoru s bogatom Ruskinjom pominje i Hrvatsku, i to u trenucima kada pokušava da je odvrati od toga da novac ulaže u tu zemlju.

- Hrvatska je s*anje, obično sranje - rekao je Štrahe i savetovao sagovornicu da investira na istok, posebno u zemlje Višegradske grupe.

Hvalio, pa pljuvao Srbiju "Tamo me vole kao Putina, ali ih treba izbegavati"

- Srbija je fantastična zemlja

- nekoliko mojih prijatelja je u Srbiji uložilo mnogo novca

- tamo sam omiljen kao ruski predsednik Vladimir Putin

- ipak, treba izbegavati ulaganje u Srbiju jer su tamo nekim mojim austrijskim prijateljima firme izvučene ispod guzice (ubeđivao je rusku milionerku da ne treba da ulaže u druge zemlje, već u Austriju)

- Lično sam uvređen tim snimkom. Bilo je dosta - poručio je Kurc i otkrio da će vanredni izbori biti početkom septembra.

U Banjaluci ih venčao Srbin

- Tajana Tajčić potiče iz srpske porodice iz Hrvatske

- izbegli su u Banjaluku nakon početka rata 1992.

- njena majka je javna beležnica u Banjaluci

- Tajana se 2007. preselila u Beč bez ikakvog znanja nemačkog

- za pet godina je završila osnovne studije, a zatim i master studije ekonomije, te doktorske studije filozofije

- od 2014. se volonterski angažovala u austrijskom fondu za integraciju

- druga je Johanova supruga, sa kojim se venčala u Banjaluci 2017.

- Johan je za kuma izabrao Srbina, a venčanju je prisustvovao i Milorad Dodik

- imaju ćerku, a spekuliše se da je ona ponovo trudna i da nosi dečaka

Palma: Sve im je namešteno

Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodina, koji lično poznaje Hanca Kristijana-Štrahea, ne sumnja da je tom austrijskom zvaničniku sve napakovano zbog predstojećih evropskih izbora jer, kako kaže, sve ankete pokazuju da će desnica prvi put imati najveći broj poslanika u Evropskom parlamentu.

- Osim toga, Gudenus je u ime Slobodarske partije organizovao internet-peticiju kojom je podržavao Srbiju u borbi protiv nezavisnog Kosova. I ne samo to, često su davali saopštenja, dok su bili opozicija, da podržavaju Srbiju - istakao je Marković i naglasio da ljudi pod dejstvom alkohola imaju izmenjen psihomentalni sklop.

Inače, Štrahe i Gudenus važili su za velike prijatelje Srba i Srbije, a mnogo puta su i pozivali na povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Pročitajte OVDE sve o balkanskih 5 nagaznih mina, zbog kojih će EU….

Izvor: Srpski Telegraf
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA