Najnovije

BITKA ZA TRIPOLI: Kako su Haftarove snage spojile buldožer sa opasnim „Kornetom“? (FOTO)

U borbama oko Tripolija, milicije fedmaršala Haftara su primenile interesantu taktiku prilikom upotrebe protivtenkovskog sistema „Kornet-E“.

Haftarova vojska (Foto: Jutjub)

Naime, da bi u uslovima pustinje bili na višoj tački u odnosu na protivnika, vojnici su se dosetili da upotrebe građevinsku mašinu –  buldožer. U plug kapaciteta nekoliko kubika ulazi posada koju čine dva člana, tronožac na koji se smešta opto-elektronski sistem i transportno-lansirni kontejner sa raketom.

Prilikom dejstva buldožer zauzima najoptimalniju poziciju za gađanje i pomoću hidrauličnih nosača podiže plug na visinu od nekoliko metara. Na ovaj način nišadžija ima znatno bolji pregled bojišta nego da je na tlu.

Ruski protivtenkovski raketni kompleks 9K135 Kornet (NATO oznaka AT-14 Spriggan) su razvili konstruktori čuvenog KBP iz Tule. Ceo projekat je razvijen na bazi vođene rakete 9K119M Refleks koja se ispaljivala iz tenkovskog topa. Osnovna namena ovog sistema je borba protiv osnovnih borbenih tenkova, koji su ojačani sistemima dinamičke zaštite. Raketa 9M133 se na cilj navodi pomoću laserskog snopa, sa kojim operater ozračuje metu za vreme leta rakete. Poslednje verzije ovog sistema funkcionišu na koncepciji upotrebe „ispali i zaboravi“ gde operater nije dužan da sve vreme prati metu.

Maksimalni domet eksportne verzije raketnog sistema Kornet-E iznosi 5,500 metara u dnevnim uslovima i do 3,500 metara u uslovima ograničene optičke vidljivosti-noć. Težina celog sistema sa upakovanom raketom u hermetički zatvorenom lansirnom kontejneru, dostiže 29 kilograma, od čega na samu raketu otpada 90% ukupne težine. NJen kalibar je u ravni sa haubičkom granatom, koja se ispaljuje iz samohodne haubice Msta-S. Na bojevu glavu otpada sedam kilograma, dok je samo eksplozivno punjenje mase 4,6 kilograma. Ovako snažna bojeva glava ima sposobnost da probije skoro 1,300 mm debelu homogenu pancirnu ploču. Raketa može da probije  armirano-betonski zid debljine preko 3000 mm. Pretpostavlja se da je do sada proizvedeno oko 35,000 jedinica ovog sistema.

Šta je kapetan Dragan napisao u pismu Srbima pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA