Najnovije

NIJE PUTIN OD JUČE! RUSI OTKRILI PRLJAVI PLAN AMERIKANACA: Evo šta SAD spremaju na Arktiku (VIDEO)

Nova američka politika na Arktiku usmerena je na pretvaranje regije u bojno polje. Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je ranije ovog meseca da će SAD pojačati svoje vojno prisustvo u arktičkom regionu i stvoriti novu veliku vojnu bazu za arktičke poslove kako bi se suprotstavili "aktivnostima Rusije u Severnom moru".

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Visoki zvaničnik Arktičkog saveta, Nikolaj Korčunov, izjavio je u četvrtak da nova američka politika u arktičkom regionu ima za cilj transformaciju regiona u "bojno polje".

Obraćajući se povodom nedavnih optužbi protiv ruskog "agresivnog ponašanja" na Arktiku, Korčunov je rekao da su takve izjave apsurdne i neosnovane. Korčunov je dodao da nije slučajno što Vašington naglašava vojne metode i povećava vojne troškove za Arktik, ističući da to podriva poverenje i multilateralnu saradnju u regionu.

On je istakao da se Moskva zalaže za razvoj međunarodnog partnerstva kako bi arktički region ostao miran. Diplomata je dalje rekao da Rusija vodi otvorenu, konzistentnu politiku u regionu, zasnovanu na normama međunarodnog prava, sa širokom agendom za međunarodnu saradnju u interesu održivog razvoja, koja uključuje Sjedinjene Države.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽon Bolton izjavio je u sredu da će Vašington pojačati prisustvo tokom čitave godine u arktičkom regionu čim počnu da se koriste novi ledolomci. Bolton je dodao da će Obalna straža pomoći SAD da bude izazov rastućem ruskom vojnom uticaju na Arktiku.

Kafr Nabuda u plamenu! Rusi krenuli žestoko u napad. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA