Najnovije

"NUDIO SAM PET MILIONA DA UBIJU MILOŠEVIĆA" Progovorio gazda Jezda! Isplivale najčuvanije tajne devedesetih

Jezdimir Vasiljević (71), bivši vlasnik nekadašnje piramidalne štedionice "Jugoskandik", tvrdi da je bio u ozbiljnom sukobu sa nekadašnjim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševičem i da je čak naručivao njegovo ubistvo!

Milošević (Foto: Jutjub)

- Kad je počela inflacija, otišao sam kod Slobe i rekao mu: „Čoveče, ovo je veštačko stanje, čemu ovo služi? Upropastiće se privreda?“. On se samo smejao i rekao svojoj sekretarici: „Daj mu neko žestoko piće“. Ja sam mu odgovorio da ne pijem alkohol, a on mi je naručio orandžinu. Milošević je namerno dopustio inflaciju, koja uopšte nije bila potrebna, a profesor Dragoslav Avramović ju je izbrisao preko noći.

Početak inflacije se poklopio s vašim odlaskom iz Srbije?

- Ja sam održavao koliko god sam mogao devizni režim. Dinar je bio 60 dinara za marku, a nakon mog odlaska za tri meseca je stigao na milijarde. To je mnogima odgovaralo. Uneo sam dva miliona maraka u zemlju, a na granici su me uhvatili i dobio sam tužbu jer sam samo želeo da održim platni sistem.

I zato ste početkom marta 1993. pobegli u Mađarsku?

- Sloba je bio predsednik zlikovac. LJudi su imali platu tri marke, a on je uživao. Saznao sam da je u onoj vili u kojoj je živeo posedovao zlatnu sfingu, Rembrantovu sliku... A nakon što je došao Lilić, sef je bio potpuno prazan. Miloševići sve vredne stvari prebacili u Moskvu i mnogo dragocenosti je nestalo. Kada pričam sa Amerikancima koji tvrde da su Srbiju bombardovali zbog Miloševića odmah im kažem da lažu. Jer da je tako, bacili bi dva tomahavka odmah na njegovu vilu. Sedmog marta 1993. godine na sastanku u Budimpešti Amerikancima sam nudio pet miliona maraka za likvidaciju Miloševića, oni nisu hteli ni da čuju. Amerikancima je Milošević bio izgovor da uzmu Kosovo, a on je budala koja to nije znala.

Znači za sve su nam krivi Amerikanci?

- Devedesetih malo ko nije radio za Amerikance tj. propast Srbije. U našu obaveštajnu službu su Amerikanci ušli još pre 1972. godine. Oni su sve oficire koji su posle postali pukovnici postavili za svoje agente. Jedan naš pukovnik, inače njihov čovek, bio je glavni organizator masakra u Srebrenici, a posle je u Hagu bio svedok protiv onih koje je mogao da spreči da izvrše zločin.

Da li ste još na američkoj crnoj listi?

- Ja sam na crnoj američkoj listi od kada sam organizovao meč Bobi Fišer -Boris Spaski. Amerikanci su me okarkterisali kao osobu koja predstavlja potencijalnu opasnost po nacionalnu ekonomsku bezbednost SAD. Jedan advokat mi je tražio 30 hiljada dolara da me skine sa te liste. Rekao sam mu da ne bih ni za tri miliona prihvatio da me skinu sa liste, jer želim da moji unuci čitaju kako je njihov deda Jezda, koji je rođen u malom vlaškom selu postao opasnost po Ameriku.

Kivni ste na Miloševića, ali i na pokojnu Miru Marković?

- Mira je ubila Zorana Todorovića Kundaka, a on joj nije bio ljubavnik kao što se pričalo. Na dan kada je ubijen, boravio sam u Lozani u Švajcarskoj i video Miru. Bio sam iznenađen, otkud ona tu. Međutim, kako sam kasnije saznao ona je zloupotrebila neki papir koji je Kundak potpisao i inkasirala 125 miliona maraka, a Kundak je tog dana poginuo. Novac sa njegovog računa je prebačen na račun JUL-a. Ona ga je likvidirala, a sumnjam da to Sloba nije znao.

Kako danas živite?

- Penzionerski! Imam lepu holandsku penziju, ali ne putujem nigde. Živim porodičnim životom. Žena mi je poluindijanka iz Ekvadora i tamo živi sa našim sinom. Ona je naučena od malena da poštuju muža, što nije slučaj sa ženama iz Srbije. Supruga me sa sinom posećuje u Nemačkoj gde se lečim. Imam sedam stentova, ali dobro se držim psihički. Fizički nisam najbolje i imam problema sa kičmom. Treba da mi stignu i električna kolica kako bih mogao da se krećem lakše. Međutim, nije me zakačila depresija i nervoza. Ne pijem sedative, osim lekova za šećer.

Da li ste poslovali sa Dafinom?

- Nikada nisam bio u kontaktu sa Dafinom, ona je iz druge priče, jer je radila sa Mihaljem Kertesom. Ipak, otišao sam na njenu sahranu. Međutim, jako sam se zgrozio kada je "stoka" išla za kovčegom i dobacivala mi "Lopove, vrati pare". Tada sam se iznervirao i uhvatio jednog od njih. Rekao sam mu: „Koje pare, đubre jedno?“ Kod nas će sve da ti oproste, osim uspeha! Nije badava priča „da komšiji crkne krava“. U Srbiji i dalje vlada komunistički duh i čim neko nešto napravi odmah ga napada ljubomorna i nesposobna rulja.

Opoziciji je rečeno da neće dobiti podršku dok Vučić ne preda Kosovo. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA