Najnovije

OPASNI PLANOVI VAŠINGTONSKE ADMINISTRACIJE! Ameri daju 8.000.000 dolara da sruše Srpsku i Dodika!

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je osam miliona dolara za projekat unitarizacije Bosne i Hercegovine i ukidanje Republike Srpske!

Dodik (Foto: Jutjub)

Agencija USAID, kako prenosi 'Raša tudej' (RT), zvanično planira da ovim novcem pomogne 'razvoj kritičkog mišljenja studenata u BiH, kao i za poboljšanje njihovog učinka u egzaktnim naukama'. Međutim, u Banjaluci tvrde da su ove pare namenjene za prljavu kampanju čiji rezultat treba da bude BiH u NATO i brisanje RS sa političke karte!

Cilj - evropske integracije

Zvanično, cilj programa USAID jeste uvođenje visokokvalitetnih programa za obuku nastavnika u postojećem obrazovnom sistemu.

'Obrazovni sistem BiH nije zaštićen od političkog uticaja, zbog čega resursi nisu usmereni na rešavanje osnovnog zadatka - poboljšanja kvaliteta nastave. Mnoge škole podeljene su po etničkom principu, dok udžbenici samo produbljuju postojeće nesuglasice u društvu. Zajedno sa zastarelim obrazovnim programima i pomagalima, ovo dovodi do situacije u kojoj učenici ne dobijaju zadatke koji omogućavaju razvoj kritičkog razmišljanja koje je neophodno za razmatranje različitih gledišta i procene ogromne količine dostupnih informacija', navodi se u dokumentaciji USAID.

Ovaj projekat, inače, trebalo bi prvo da se sprovede na teritoriji Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona i Republike Srpske, a ako bude uspešan, mogao bi da se proširi i na celu BiH.

'Realizacija programa pomoći će i u postizanju cilja postavljenog u Strategiji saradnje u oblasti razvoja Bosne i Hercegovine: zemlja bi trebalo da bude stabilnija država bliža evropskim integracijama', zaključuje se u dokumentu USAID.

Komentarišući ovaj plan američke agencije, Staša Košarac, predsedavajući Kluba poslanika Dodikove SNSD u Predstavničkom domu Skupštine BiH, kaže da ovo pokazuje da se međunarodni faktor opet petlja u unutrašnje stvari Sarajeva i Banjaluke, što nikako ne može dati dobra rešenja.

- Praksa potvrđuje da postoji deo međunarodne zajednice koji nije dobronameran prema svim konstitutivnim narodima u BiH i koji za jedinog partnera bira Bošnjake, pokušavajući da dominira nauštrb interesa Srpske i Srba. Vidljivo je da određene agencije u sastavu ili pod patronatom zapadnih institucija ubrizgavaju određena sredstva da bi probudile politički bunt. Tako je bilo i pre izbora za Predsedništvo BiH, tako je i sada. Treba biti jako obazriv, nismo naivni i pratićemo sve šta se dešava. I, naravno, reagovaćemo u skladu sa zakonima i Ustavom - podvlači Košarac.

Jasna pretnja

Vojni stručnjak i analitičar DŽevad Galijašević ocenjuje da SAD preko mnogih organizacija, vladinih i nevladinih, implementiraju projekte koji bi trebalo RS da učine nestabilnom.

- Rušenje liderstva i političkih organizacija jesu programi koji se sprovode konstantno. 'Razvijanje kritičkog mišljenja' je razoran strateški program promene političke i državotvorne svesti. Reč je o pokušaju dugoročne destrukcije svesti o nužnosti borbe za slobodu. Svakako su Milorad Dodik i Željka Cvijanović glavne mete. Amerikanizacija BiH, ali Srba u RS, podrazumeva dugoročno razaranje srpskih nacionalnih osećanja i uvlačenje RS u EU i NATO. Ovo je jako opasno i mora se obratiti pažnja na ovakve projekte i pronaći odgovor na pretnju - zaključuje Galijašević.

I Britanci ne štede pare

Milorad Dodik je ranije izjavio i da su Britanci izdvojili šest miliona funti za borbu protiv 'malignog uticaja' Rusije u BiH.

- I Amerikanci preko nekih svojih fondova isto to čine. U Sarajevu, Podgorici i Tirani postoje obaveštajni centri koje je Zapad instalirao. Oni su napravili spisak od 300 ljudi iz Srbije i RS koji navodno šire taj ruski maligni uticaj i tako su stavili mete na sve te ljude. Ali uzalud je sve to - naglasio je Dodik.

Dodik: Platili osam miliona i za mešanje u izbore u BiH

Podsetimo, agencija USAID bila je predmet polemike u RS i jesenas, kada su Vlada SAD i Savet ministara BiH potpisali Okvirni sporazum na osnovu kojeg je osam miliona dolara izdvojeno za borbu protiv korupcije. Milorad Dodik, u to vreme predsednik RS i kandidat za člana Predsedništva BiH, ustvrdio je da se zapravo radi o pokušaju mešanja u izbore u BiH.

- Republika Srpska ozbiljno će se pozabaviti time ko sve dobija američke pare. Reč je o perfidnom načinu uticaja i mešanja u izborni proces koji je veoma vidljiv. Ovo nije bila dosadašnja praksa u RS i NVO koje oni biraju isključivi su konzumenti tog novca. To znači da moraju da rade po njihovim pravilima - rekao je Dodik.

Ruski raketaši dobili prvi puk sa hipersoničnim sistemima „Avangard“. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA