Najnovije

PLODONOSNA POLJA SIRIJE I IRAKA SU U PLAMENU: Vatrena stihija ne prestaje, a evo kome to najviše odgovara (FOTO)

ID je zvanično preuzela odgovornost za niz požara koji su u poslednjih nekoliko nedelja spalili stotine hektara poljoprivrednog zemljišta u Iraku i Siriji. Novine terorističke grupe, "Al-Naba", u članku objavljenom 24. maja, kažu da su ćelije grupe spalile stotine hektara pšenice i ječma u iračkim provincijama Dijala, Kirkuk, Nineva i Saladin, kao i u sirijskoj provinciji al-Hasaka.

Požar (Foto: Jutjub)

Prošle nedelje, nove fotografije su otkrile da se ćelije ID koriste jedinstvenim improvizovanim uređajima na daljinsko upravljanje (RC IID) u napadima podmetanjem požara.

IID je napravljen oko jednostavnog “Nokia 1280” mobilnog telefona. Teroristi su povezali 3,5 mm audio priključak telefona sa onim što se čini kao mala žica za otpor, nepoznatog materijala. Metalni komad u obliku slova V korišćen je da bi se osiguralo da dva kraja žice ostanu na svom mestu.

Originalna Li-Ion baterija od 850 mAh je očigledno zamenjena snažnijom od 1.200 mAh, što će verovatno omogućiti da IID ima dovoljno snage. Ove IID su otkrivene u severnom i zapadnom Iraku. Ostaje nejasno da li ID ćelije u severoistočnoj Siriji koriste isti metod.

Al-Naba javlja da su ti napadi paljenjem bili odgovor na “požar koji je spalio muslimane, njihove domove i kuće u poslednjih nekoliko godina”.

- Pre vas, na hiljade zemljišta posađenih pšenicom i ječmom ... Pre vas, njihovih domova i njihovih ekonomskih objekata ... Povucite rukave i počnite žetvu, neka Bog blagoslovi vašu žetvu – al-Naba je zaključio svoj članak.

Dok ID pokušava da prikaže te napade paljenjem kao oblik osvete, irački izvori su otkrili da teroristička grupa samo cilja na poljoprivredna zemljišta onih koji su odbili platiti zekat (islamski porez).

Ruski general šokirao javnost. Pogledajte OVDE šta je poručio.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA