Najnovije

RUSKI GENERAL ŠOKIRAO JAVNOST: Otkrio malo poznate detalje o uspešnom prodoru džihadista u severnoj Hami (VIDEO)

Prema rečima general-majora Viktora Kupčišina, više od 800 militanata, najmanje sedam tenkova, tri pešadijske borbene jedinice i 15 kamioneta sa teškim mitraljezima već su stigli na jugozapadni perimetar deeskalacione zone Idlib. Ilegalne oružane grupe dovode pojačanja, oružje i vojnu opremu u grad Kafr Nabuda u provinciji Hama.

DŽihadisti Hadžat Tahrir al Šama (Foto: Jutjub)

- Dobili smo informaciju da su lideri ovih terorističkih grupa naredili da se do četiri vozila napune eksplozivom i da ih voze bombaši samoubice, kako bi probili odbranu sirijske vojske - rekao je Kupčišin na dnevnom brifingu.

U utorak, Kupčišin je tokom brifinga rekao da su militanti iz terorističke grupe HTŠ pokušali da napadnu položaje sirijske vojske koristeći tenkove i vozila napunjena eksplozivom. On je otkrio da teroristi u Siriji planiraju hemijske napade u de-eskalacionoj zoni Idlib, kao i na zapadu pokrajine Alepo.

On je dodao da teroristi koji deluju u zoni deeskalacije Idliba poseduju značajne količine otrovnih supstanci za upotrebu u organizovanim provokacijama u cilju optuživanja sirijske vojske za "hemijske napade" na civilno stanovništvo. Tokom protekle dve sedmice, teroristi su navodno povećali broj napada na sirijske severozapadne pokrajine, posebno u Idlibu.

Početkom maja, teroristi su izvršili seriju napada u sirijskim provincijama Hama, Alepo i Latakija. Takođe su pokušali da napadnu položaje sirijske vojske u regionu. Vladine snage su odgovorile pojačanim napadima na teroriste u pokrajini Idlib.

Sirijske snage ciljaju terorističke grupe Hadžat Tahrir Al-Šama, artiljerijske položaje i osmatračnice.

Rusija, uz Tursku i Iran, je garant prekida vatre u Siriji. Moskva je takođe pomagala Damasku podržavajući borbu protiv terorističkih grupa, pružajući humanitarnu pomoć lokalnom stanovništvu i olakšavajući povratak izbeglica.

Sirija je od 2011. godine u stanju građanskog rata, sa snagama koje podržavaju lidera zemlje, predsednika Asada, boreći se protiv brojnih opozicionih grupa koje su podržale zapadne države, kao i militantnih i terorističkih organizacija.

Pogledajte OVDE šta Iranci rade na sirijsko-iračkoj granici.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA