Najnovije

SAD izdale novu optužnicu protiv Asanža, oglasili se Snouden i Vikiliks

SAD su juče izdale novu optužnicu protiv DŽulijana Asanža kojom ga terete da ih je doveo u ozbiljnu opasnost objavljivanjem strogo poverljivih dokumenata.

Asanž (Foto: Jutjub)

Američko ministarstvo pravde je protiv Asanža izdalo optužnicu u 18 tačaka.

Kako je preneo AP, u novoj optužnici se, između ostalog, navodi da je Asanž kovao zaveru sa bivšom obaveštajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening u pokušaju da pristupi poverljivim informacijama, među kojima su i izveštaju Stejt depatmenta o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Asanž (47) je trenutno u zatvoru u Londonu nakon što mu je Ekvador ukinuo azil i tako onemogućio dalji boravak u zgradi ambasade Ekvadora u Velikoj Britaniji.

SAD traže izručenje DŽulijana Asanža, navodi AP.

U prvim reakcijama na novu optužnicu protiv DŽulijana Asanža u SAD, kojom osnivaču „Vikiliksa“ zbog navodne špijunaže preti 170 godina zatvora, na Tviteru su se oglasili Edvard Snouden i „Vikiliks“.

"Američko ministarstvo pravde je objavilo rat, ne Vikiliksu, nego samom novinarstvu. Ovde se više ne radi o DŽulijanu Asanžu. Ovaj slučaj će odrediti budućnost medija", napisao je uzbunjivač Edvard Snouden.

"Ovo je bezumlje. Ovo je kraj novinarstva koje se bavi temama nacionalne bezbednosti i prvog amandmana", saopšteno je preko Tviter naloga Vikiliksa.

Nemci i Bugari su Srbiji podmetnuli nogu, a onda je počelo bombardovanje '99! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA