Najnovije

SLAVLJE SIRIJSKE VOJSKE! KAFR NABUDA PONOVO U PRAVIM RUKAMA: Pogledajte šta su sve džihadisti HTŠ-a od naoružanja imali kod sebe (VIDEO)

Jedinice Sirijske arapske vojske (SAA), snage Tigrova i Nacionalne snage odbrane pokrenule su iznenadni napad na grad Kafr Nabuda u severozapadnoj Hami, koji je nedavno osvojen od strane Hadžat Tahir al-Šama (Al-Kaida u Siriji) i njegovih saveznika podržanih od Turske.

Sirijska vojska oslobađa po drugi put grad Kafr Nabudu u severozapadnom delu pokrajine Hama (Foto: Jutjub)

Napad je počeo ujutro nakon niza vazdušnih napada sirijskih i ruskih ratnih aviona. Do večeri, vladine trupe su uspostavile potpunu kontrolu nad gradom i ubile najmanje 5 militanata.

Snage pod vođstvom Hadžat Tahrir al-Šama su 22. maja zauzele Kafr Nabudu. Tada su militanti tvrdili da su ubili najmanje 50 provladinih boraca i zarobili nekoliko komada vojne opreme. Kafr Nabuda je ključna tačka militanata na ovom području. Nesposobnost Hadžat Tahrir al-Šama da ga održi pod svojom kontrolom otvorio je opasnost po militante da zapadni bok militanata raspoređenih u Kan Šejkunu, Kafr Ziti i obližnjim naseljima padne pod kontrolu SAA. 

Jedinice SAA zaplenile su nekoliko skladišta oružja, uključujući rakete “Grad”, tenkovske granate, artiljerijske granate, minobacačke granate, raketne granate i mnoštvo municije različitog kalibra, u Kirkatu. SAA je takođe otkrila podzemni tunel koji je vodio do utvrđene operativne sobe u gradu Kalat al-Madik.

SAA je oslobodila Kirkat i Kalat al-Madik ranije u maju u okviru svoje tekuće vojne operacije u severnoj Hami.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, militantne grupe su izgubile 350 boraca, pet borbenih tenkova, jedno borbeno pešadijsko vozilo, 27 kamiona, dva improvizovana eksplozivna vozila (VBIED) i tri raketna lansera od početka tekuće runde neprijateljstava u severozapadnoj Hami.

Očekuje se nastavak sukoba u tom području. Sedma divizija SAA nedavno je poslala pojačanja, uključujući borbene tenkove T-55, borbena vozila pešadije BMP-1, protivavionska vozila “Šilka” i dva S1 “Gvozdilka” samohodne haubice. Jedan izvor iz Sedme divizije rekao je da ova pojačanja mogu da učestvuju u budućim vojnim operacijama protiv Hadžat Tahrir al-Šama u regionu. Međutim, on je odbio da pruži dodatne informacije.

Turkestanska islamska partija (TIP) i Hadžat Tahrir al-Šam odbili su još jedan napad SAA južno od Kabanija u severnoj Latakiji. Mediji bliski TIP-u tvrde da je tom prilikom ubijeno nekoliko vojnika. Prema izvorima iz Četvrte divizije, SAA vidi Kabani kao prioritetnu metu tekuće ofanzive.

U međuvremenu, Turska nastavlja da snabdeva oružjem "glavne sirijske pobunjenike" kako bi im pomogla da se odupru napretku SAA u severnoj Hami, izvestio je 25. maja Rojters. Prema novinskoj agenciji, Turska snabdeva militante desetinama oklopnih vozila, raketnim bacačima sa raketama “grad” i protivtenkovskim vođenim raketama, uključujući američke TOV-ove. Na liniji fronta u severozapadnoj Hami viđeno je i više oklopnih vozila isporučenih od strane Turske.

Napori deeskalacije u takozvanoj zoni Idlib izgleda da su u nadomak potpunog kolapsa.

Trojica francuskih državljana osuđena na smrtnu kaznu zbog učešća u zločinima ID. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA