Najnovije

KREĆE NOVI HLADNI RAT! Putin podneo nacrt novog zakona

Kako javlja RT, predsednik Rusije Vladimir Putin podnosi nacrt zakona o suspenziji ugovora o nuklearnim snagama srednjeg opsega (NSSO)!

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Predsednik Vladimir Putin podneo je ruskom parlamentu nacrt rezolucije o suspenziji Moskve sa SAD. SAD će napustiti ugovor u avgustu.

U februaru, SAD su objavile svoje jednostrano povlačenje iz Ugovora o NSSO. Tvrdilo se da je rusko testiranje rakete 9M729 prekršilo uslove sporazuma 1987, koji zabranjuje rakete na zemlji sa dometom od 500 km do 5.500 km. Kao odgovor, Rusija je takođe suspendovala učešće zemlje u sporazumu.

Ugovor o srednjim nuklearnim snagama formalno označava ugovor između Sjedinjenih Američkih Država i Saveza sovjetskih socijalističkih republika o ukidanju njihovih raketa srednjih i kraćih dometa.

Američki predsednik Ronald Regan i sovjetski generalni sekretar Mihail Gorbačov potpisali su sporazum 8. decembra 1987. Senat Sjedinjenih Država je odobrio sporazum 27. maja 1988. godine, a Reagan i Gorbačov su ga ratifikovali 1. juna 1988.

Ugovor o INF-u zabranio je sve balističke rakete dve zemlje, rakete i raketne bacače sa dometom od 500–1000 kilometara (310–620 mi) (kratkim srednjim dometom) i 1.000–5.500 km (620–3.420) mi) (srednji opseg). Sporazum se nije primenjivao na rakete na vazduh ili na more. Do maja 1991. godine, nacije su eliminisale 2.692 rakete, nakon čega je usledilo 10 godina provere na licu mesta.

Predsednik SAD-a Donald Tramp objavio je 20. oktobra 2018. da povlači SAD iz sporazuma, optužujući Rusiju za nepoštovanje. SAD su formalno suspendovale ugovor 1. februara 2019, a Rusija je to učinila narednog dana kao odgovor na povlačenje SAD-a.

Vašington objavio pakleni plan za uništenje Rusije i Putina na 376 strana! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA