Najnovije

LAVROV ODBRUSIO JAPANU: Sve što radimo na Kurilima — radimo na svojoj teritoriji!

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je na konferenciji za novinare u Tokiju, komentarišući zabrinutost Japana zbog vojne aktivnosti Rusije na Južnim Kurilima, ponovio stav Moskve da sve što ruska vojska radi — radi na sopstvenoj teritoriji.

Sergej Lavrov (Foto: Ria)

„Japanski ministar inostranih poslova Taro Kono izrazio je zabrinutost zbog vojne aktivnosti Rusije na južnokurilskim ostrvima. Mi smo kao odgovor na tu zabrinutost potvrdili stav Rusije, da ruska vojska aktivnosti sprovodi na sopstvenoj suverenoj teritoriji, kao što nalažu pravila međunarodnog prava“, istakao je Lavrov.

Istovremeno, Lavrov je izrazio zabrinutost Moskve zbog razmeštanja američkog sistema za protivraketnu odbranu u Japanu, na šta je njegov japanski kolega Taro Kono odgovorio da Rusija nema razloga za brigu, budući da se radi isključivo o odbrambenom naoružanju.

Ruski ministar je naveo i da je tokom pregovora postignuta saglasnost da je potrebno nastaviti zajednički rad nad stvaranjem arhitekture bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu, a tokom susreta bilo je reči i o jačanju vojnog saveza između Rusije i Japana.

Sa druge strane, ministar odbrane Japana Takeši Ivaja rekao je da su se Moskva i Tokio dogovorili da sredinom juna u Vladivostoku održe zajedničke vojne vežbe. Kako je dodao, te vežbe doprineće jačanju poverenja između Rusije i Japana.

Pročitajte OVDE šta je rekao Lavrov o krizi na KiM. 

Izvor: sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA