Najnovije

AMERIČKA KOALICIJA TVRDI: "Greškom smo ubili 1.300 civila u Iraku i Siriji", ipak, istina je daleko strašnija

Koalicija predvođena SAD koja se bori protiv tzv. Islamske države saopštila je da je nehotice ubila 1.300 civila u Iraku i Siriji od 2014. godine, dok posmatračka grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji tvrdi da je taj broj deset puta veći, prenosi Bi-Bi-Si.

Vojni pilot (Foto: Jutjub)

Broj žrtava koji je navela koalicija nešto je veći nego kada je pre osam meseci poslednji put izdala saopštenje o tome i kada je priznala da je nehotice ubila 1.100 civila. Koalicija je navela da preispituje još 111 mogućih slučajeva civilnih žrtava. Posmatračka grupa iz Velike Britanije, međutim, procenjuje da je u napadima američke koalicije ubijeno skoro 13. 000 civila.

Druge grupe za ljudska prava i posmatračke misije takođe govore o mnogo većem broju žrtava nego što je koalicija priznala.

Istraga koju su aktivisti sproveli prošlog meseca pokazala je da je više od 1.600 civila ubijeno samo tokom petomesečne kampanje u sirijskom gradu Raka 2017. godine.

Koalicija u saopštenju navodi da je izvela 34.502 vazdušna napada od kada je počela kampanja protiv Islamske države pre pet godina, kada je ta ekstremistička organizacija zauzela veliki deo teritorije u Iraku i Siriji.

Bi-Bi-Si podseća da je Islamska država nametnula brutalnu vlast milionima ljudi i izvela ili podstakla brojne smrtonosne napade širom sveta.

Oglasio se Zelenski povodom EU sankcija uvedenih Rusiji. Pogledajte OVDE šta je rekao.

Izvor: Politika, BBC

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA