Najnovije

HRVATSKA U ŠOKU: Otkud njima naša vojna uniforma?! (FOTO/VIDEO)

Osim Hrvatske i vojska Turkmenistana koristi kamuflažnu šaru sa obrisima površine Republike Hrvatske na vojnim uniformama za korišćenje u pustinji.

Turkmenistan, sporna uniforma (Foto: Jutjub)

Hrvatsko ministarstvo odbrane nema nikakvog saznanja o pustinjskoj vojnoj opremi koju koristi vojska Turkmenistana.

"Ono što možemo reći jeste da je kroj odore Hrvatske vojske različit od one koja se spominje u medijskom napisu po obliku i položaju džepova, obliku kragne i nepostojanju epoleta", stoji u odgovoru hrvatskog ministarstva.

"Jutarnji list" je objavio fotografije Gurbangulija Berdimuhamedova, predsednika Turkmenistana i vrhovnog zapovednika turkmenistanske vojske, odevenog u “hrvatsku vojnu maskirnu uniformu”, okruženog svojim vojnicima koji su takođe odeveni u uniforme s istim uzorkom.

U Ministarstvu napominju da je pustinjska maskirna uniforma Hrvatske vojske u upotrebi od 2008. godine, a njena posebnost je što je za maskirnu šemu uzeta mapa Republike Hrvatske i da je upotrebljen trobojni print (bež, smeđa, zelena).

“Pustinjski print na odori Hrvatske vojske je zaštićen i terensku uniformu s pustinjskim printom smeju da nose isključivo pripadnici Hrvatske vojske", naglašavaju u MORH-u.

Kako turkmenistanski vojnici ne nose istovetne uniforme kao i hrvatski vojnici, MORH ne namerava da traži zvanično objašnjenje od Turkmenistana.

Denis Popović jedan od glavnih ljudi firme "kroko" koja je dizajnirala hrvatske uniforme, kaže da je njihov dizajn prekopiran.

Pročitajte OVDE sve o gradnji najmoćnije NATO baze na Balkanu.

Izvor: jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA