Najnovije

PROCUREO SUPERTAJNI DOKUMENT CIA IZ 1946. GODINE: Na Tita je pokušan atentat, o ovome se ćutalo 73 godine!

U julu 1946. američki obaveštajci fokusirali su Crnu Goru, između ostalog zbog pokušaja atentata na Josipa Broza Tita tokom njegove posete Crnoj Gori te zbog uloge antikomunističkih „zelenaških” grupa Krsta Popovića.

Josip Broz Tito (Foto: Jutjub)

Podaci se nalaze u analitičkom dokumentu „Internal Situation in Yugoslavia” („Unutrašnja situacija u Jugoslaviji“) iz novembra 1946. godine. Pod oznakom „confidential” („poverljivo”) distribuiran je korisnicima 4. marta 1947. godine.

Da se informacija o navodnom atentatu na Tita pojavila samo u štampi, verovatno bi se mogla pripisati derivatu hladnoratovskih propagandno-psiholoških operacija američke vlade. Međutim, ta se informacija uzima u dokumentu „Internal Situation in Yugoslavia” Centralne obaveštajne grupe (prethodnik CIA) iz novembra 1946. za nepobitnu činjenicu.

Dokument je, ponovimo, „confidential”, tj. nije predviđen za plasiranje u javnost - prema kojoj se, po definiciji, prioritetno izvode propagandno-psihološka dejstva. Šta u dokumentu piše?

- Posle pokušaja atentata na Tita i njegovu svitu u julu ove godine na crnogorskom tlu režim je preuzeo drastične korake. Uhapšen je određeni broj komunističkih funkcionera, dok su KNOJ (Korpus narodne odbrane Jugoslavije) i redovne vojne jedinice zamenjene, što implicira da su bile u nekim vezama sa ilegalnim nacionalnim jedinicama.

Posle pokušaja atentata na Tita na Cetinju, naredni paragraf dokumenta „Internal Situation in Yugoslavia” iz novembra 1946. se odnosi na procenu, kako piše, „ilegalnih grupa, nazvanih ‘zelenaši’, koje predvodi crnogorski brigadir, Krsto Popović".

Po okončanju Drugog svetskog rata, predsednik Hari S. Truman 1. oktobra 1945. potpisaće izvršnu naredbu o raspuštanju vojno-obaveštajne službe OSS (Office of Strategic Services). Reorganizacije kapaciteta za obaveštajne, propagandno-psihološke i paravojne delatnosti u inostranstvu su podeljene između Stejt departmenta, Ministarstva odbrane i Generalštaba.

Truman će novom izvršnom naredbom od 22. januara 1946, uspostaviti Nacionalnu obaveštajnu upravu, a CIG je njeno operativno telo. CIG je embrion CIA, stvorene 18. septembra 1947. godine.

General Hojt. S. Vandenberg, pomoćnik šefa štaba vazduhoplovnih snaga američke vojske, od juna 1946. je bio šef CIG-a. Na toj dužnosti biće do maja 1947. godine. CIG deluje i u tadašnjoj Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ).

Srpski radnici masovno napuštaju Rusiju. Pogledajte OVDE zbog čega.

Izvor: Antena M

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube