Najnovije

LJIGAVA UCENJIVAČKA POLITIKA VAŠINGTONA: Amerikanci postavili novi ultimatum Kinezima!

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je, kako se izveštava, rekao da se SAD nadaju da će zaključiti sporazum sa Kinom do kraja ove nedelje na ovaj ili onaj način, kaže Rojters. Stiven Mnučin je primetio da se Kina udaljila od jezika u sporazumu koji bi ga značajno promenio.

Kineska vojska (Foto: Jutjub)

On je takođe navodno tvrdio da je čitav ekonomski tim bio jedinstven u preporuci američkom predsedniku Donaldu Trampu da SAD treba da nastave sa tarifama u slučaju da ne bude dogovora sa Kinom do petka, navodi Rojters. Američki sekretar za trezor je napomenuo da SAD neće pregovarati "da se povuku unazad", dodajući da će, ako Kinezi promene svoj stav, SAD biti voljne da nastave pregovore. On je takođe rekao da su SAD u procesu planiranja samita Donalda Trampa i Si Đinpinga.

U međuvremenu, američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer tvrdio je da su Sjedinjene Države u protekloj sedmici primetile "eroziju preuzetih obaveza" od Kine, dodajući da je Peking "odustao od obaveza". Lajthajzer je potvrdio da će SAD u četvrtak i petak ugostiti delegaciju iz Kine, ističući očekivanja da će potpredsednik Kine prisustvovati razgovorima.

Dodao je da bi Donald Tramp želio dogovor sa "značajnim strukturnim promenama", priznajući pritom da to "nije gde smo sada". Ranije je američki predsednik izjavio da će povećati carine na kinesku robu sa 10 na 25 posto počevši od petka. Trampova izjava usledila je nakon što je Vašington obećao da će povećati carine na kinesku robu, naglašavajući da će uskoro uvesti i 25 posto carina na druge kineske proizvode vredne 325 milijardi dolara.

Poslednji krug trgovinskih pregovora između dve zemlje održan je 30. aprila u Pekingu, a naredna runda zakazana je za 8. maj. Tokom ovih bilateralnih pregovora, Kina i Sjedinjene Države pokušavaju da postignu obostrano prihvatljiv trgovinski sporazum kojim bi se okončao gotovo jednogodišnji tarifni rat između najvećih svetskih ekonomija.

Ubijen venecuelanski general. Pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA