Najnovije

OTKRIVEN PROLAZ U PODZEMNI SVET MAJA: Nalazi se na mestu gde se odigrala poslednja bitka drevne civilizacije sa osvajačima!

Arheolozi veruju da su pronašli majanski “ulaz u podzemni svet”, zajedno s dokazima o prinošenju ljudskih žrtava.

Jezero Peten Ica (Foto: Jutjub)

Nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mesta gde se odigrala poslednja bitka drevne civilizacije Maja sa Španijom na jezeru Peten Ica u Gvatemali.

Poljski tim istraživača otkrio je na stotine majanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama, a na ostrvu usred jezera veruju da postoje dokazi o konačnoj bitki protiv španskih osvajača.

“Voda je imala specijalno i simbolično značenje u verovanjima drevnih Maja. Smatralo se da su to vrata ka podzemlju, svet smrti – Sibalba, gde žive njihovi bogovi”, rekla je vođa tima Magdalena Krzemien.

Pošto su želeli da provere mesta koja su se činila vrlo važnim za istoriju Maja, ronilačke ekspedicije su planirali na osnovu pisanih izvora, ali i uz pomoć intuicije, dodala je.

“U većini slučajeva pronašli smo dosta artefakata”, rekla je.

Smatra se da su Maje te artefakte ili ispustile ili namerno spustile u jezero kao poklon, tj. prinos bogovima. Jedan od njih je opsidijanska oštrica koja je možda korišćena za krvave rituale žrtvovanja. Oni su mogli i da ubiju nekoga kako bi bogovima ponudili ljudsku krv.

Pronađeni su i posuda za tamjan i keramičke posude, od kojih neke sadrže životinjske kosti, a jedna je posebno izrezbarena. Još jedno zanimljivo otkriće odnosi se na ostrvo na jezeru, poznato kao Flores, koje je nekad bilo dom Nojpetenu, glavnom gradu Ice Maja. To je bilo poslednje nezavisno domorodačko kraljevstvo u Americi, dok 10. marta 1697. na ostrvo nije upao konkvistador Martin de Ursua i Arismendi.

“Većina pisanih izvora kaže da se bitka između Španaca i Maja, koji su živeli u Nojpetenu, odvijala na zapadnoj strani ostrva. Pronašli smo artefakt na ovom području – kamenu glavu buzdovana koja može da bude povezana s bitkom”, rekla je Magdalena i dodala kako se čini da su potvrdili mesto poslednje bitke.

Obredne relikvije s jezera su predkolumbovske, a datiraju od 150. godine pre nove ere pa sve do 800. godine nove ere. Međutim, Magdalena naglašava da je tim obavio samo izviđanje mesta, ali da nije dovršio celokupna iskopavanja.

“Treba da uradimo podvodna iskopavanja kako bismo bili sigurni da je područje u kojem smo pronašli te objekte bilo područje obredne aktivnosti. Trenutno ne možemo da budemo sigurni oko konteksta predmeta i da njihova lokacija nije rezultat kretanja vode ili drugih faktora”, naglasila je.

Veruju da dva pronađena obredna predmeta pripadaju mestu na kojem su otkrivena i tvrdi da bi se, ako to zaista i potvrde, barem jedan deo jezera mogao nazvati svetim. Već imaju opšti pogled gde bi trebalo da obave dosta složenija iskopavanja u nadolazećim godinama, dodala je. Sledeća ekspedicija na jezeru biće u avgustu.

Pročitajte OVDE dramatično upozorenje naučnika.

Izvor: Kurir/Miror

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA