Najnovije

ĐUKANOVIĆ: Sporazum Beograda i Prištine ključno pitanje na Balkanu

Na Balkanu je trenutno ključno pitanje kako će se završiti dijalog između Beograda i Prištine, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović na devetom "To be secure" forumu u Budvi. Dodao je da će se, ako se sada propusti šansa, izgubiti godine, što se najbolje videlo na primeru decenijskog zastoja Severne Makedonije. Takozvani "Kosovski predsednik" Hašim Tači naveo da je dijalog u krizi i da su brojni faktori doveli do toga.

Milo Đukanović (Foto: jutjub)

"Imam poverenje prema akterima koji pregovaraju. Nema drugog rešenja osim multietničke demokratije u našim društvima. Da sam akter, pokušao bih istrajno da tražim rešenje poštujući Badinterovu formulu", rekao je Đukanović i dodao da se osim razgraničenja Srbije i Kosova očekuju razgraničenja između ostalih država regiona.

Đukanović je naglasio da je najvažnije da se Hašim Tači i Aleksandar Vučić sada vrate za sto i da bi svaki propušteni dan mogao rešenja učiniti daljim.

Hašim Tači je naveo da su aktivnosti koje su prethodnih dana realizovane na Kosovu bile protiv kriminala, a ne protiv pripadnika nekih nacionalnosti, i da ne može jedna zajednica biti imuna od kosovske policije ukoliko je prekršila zakon.

"Najmudrija stvar Srbije bi bila da dozvoli zajednici na severu da se integriše", rekao je Tači i dodao da je većina građana Kosova spremna da žive zajedno.

Na pitanje da li su pregovori između Srbije i Kosova izgubili zamajac i da li postoji opcija da se vrate dijalogu, Tači je rekao da je dijalog u krizi i da postoje brojni faktora koji su doveli do toga.

"Ne prepoznajem bolji trenutak od sadašnjeg da se ostvari taj istorijski sporazum. Vraćamo se stanju zamrznutog konflikta koji može da eskalira. Sporazum će doneti mir u celom regionu, ali ga je teško ostvariti" – naveo je Tači.

Dodao je da "Kosovo ima dobre odnose sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Albanijom", ali da je jedini izazov "normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, koja predstavlja veliki problem i za region".

"Normalizacija odnosa sa Srbijom brže će se desiti ako nam EU ponudi bržu perspektivu, ako nas ne izoluje. Ako Kosovo ostane izolovano doći će do rasta nacionalizma i populizma, što nije u skladu sa evroatlantskim vrednostima" – istakao je Tači.

Koliko koštaju Trampovi “trgovinski ratovi” saznajte OVDE.

Izvor: Vijesti

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA