Najnovije

IZVEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE: Da li se Srbija bliži ili udaljava od EU?

Za sada nema naznaka da će kritike koje su upućene Srbiji, u izveštaju Evropske komisije, vlast shvatiti ozbiljno. Opozicija smatra da je plan vladajuće većine od samog početka bio da Srbiju drži zaglavljenu u procesu evropskih integracija.

Aleksandar Vučić (Foto: jutjub)

"Samo Ana ne treba da se nervira, to je poltika, u politici treba da naučite da budete krivi za sve i kada niste", rekao je predsednik Vučić.

U ovom slučaju predsednik veruje da on, odnosno Srbija, nije kriva za kritike Evropske komisije. Osim molbe premijerki da se ne nervira, od predsednika nismo čuli da li će neke od preporuka Brisela ikada biti prihvaćene.

"Strategija vladajuće večine, na čelu sa SNS jeste blokiranje institucija i zaglavljivanje procesa evropskih intergacija. To što se dogodilo sa zarobljenom državom, sa Skupštinom, sa ministarstvima, sa nezavisnim insitucijama to je - strategija” – kaže Gordana Čomić iz DS.

To je strategija vlasti od samog početka, smatra Čomić i navodi da su do 2017. godine imali ugodan stav EU koja je želela da se u Srbiji ponovo oformi široki konsenzus oko evropskog puta zemlje.

"I taj su kredit oni potrošili, slikanim vozom, propagandnim idejama, nepoštovanjem primena, zajedno sa predstavnicima iz Prištine. Kao da zajedno učestvuju u takmičenju ko je gluplji i ko misli da može više da vara EU. O pravilima nema pregovora, ima o okovima, a njima su rokovi da dokažu da su privrženi integracijama istekli" – kaže Čomić.

Podsmeh i nipodaštavanje sa kojim se govori o ocenama iz izveštaja, zapravo je način na koji vlast reaguje na svaku kritiku, kaže vanredni profesor Pravnog fakulteta Danilo Vuković.

"Mislim da ova situacija odslikava, jednu vrlo karakterističnu stvar za savremenu političku scenu, a to je jedan lični doživljaj kritike, premijerka je ovog puta zapravo najjasnije uradila ono što predsednik Vučić stalno radi, a to je da kritiku doživljava kao apsolutno lični atak na svoju ličnost ili na ličnost svojih članova porodice, svog neposrednog okruženja, to zapravo nije poenta demogratskog dijaloga" – kaže Vuković.

I baš nedostatak dijaloga, kako u Skupštini, tako i javnosti, se navodi u Izveštaju. Tom nizu izgleda treba dodati da dijaloga i debate u javnosti izgleda neće biti ni o samom izveštaju i njegovim preporukama.

Đukanović o sporazumu Beograda i Prištine, pročitajte OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA