Najnovije

Lažni patrijarh Filaret ne priznaje ni Vartolomejev tomos ni „Pravoslavnu crkvu Ukrajine“

Samo što su iz Carigradska patrijaršija i Vašington ujedinili – ukrajinski raskolnici se ponovo dele i razilaze.

Pravoslavna crkva Ukrajine (Foto: Jutjub)

Očekivano?  Očekivano!

„Počasni patrijarh“ nove ukrajinske crkve Filaret Denisenko saopštio je da ne priznaje „tomos o autokefaliji“ koji je carigradski patrijarh Vartolomej dao ujedinjenim raskolnicima koji su se njime proglasili za „Pravoslavnu crkvu Ukrajine“ koju ne priznaje ni jedna pravoslavna crkva u svetu.

„Odbacujemo takozvani pomesni sabor koji je održan 15. decembra 2018. godine. To nije bio sabor, već skupljanje potpisa ispod saopštenja pomesnog sabora (o raspuštanju Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije). I mi ćemo tu odluku na narednom pomesnom saboru poništiti i ona za nas neće važiti“, rekao je Filaret na forumu inteligencije „Za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu! Za Kijevsku patrijaršiju“ u Kijevu.

Lažni patrijarh ukrajinskih raskolnika dodatno je objasnio:

„Da samo znali sadržaj tomosa – ne bismo 15. decembra glasali za autokefalnost. Zato što nismo imali nikakve potrebe da jednu (od Ruske pravoslavne crkve) zavisnost zamenjujemo drugom (od Carigradske patrijaršije)“.

Laže lažni patrijarh da nije znao. Sve je znao i na vreme i predobro, ali on nema nameru da se ograniči samo nepriznavanjem „Pravoslavne crkve Ukrajine“:

„Mi svoju Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevske patrijaršije nećemo obnavljati. Ona i danas postoji. Ona je bila, jeste i biće. Ako se neko odvoji, taj će se odvojiti od Kijevske patrijaršije i tražiće zavisnost od Carigradske patrijaršije“.

Kao dokaz zavisnosti PCU od Carigrada, Filaret je naveo to da je poglavar nove „Pravoslavne crkve Ukrajine“ Epifan Dumenko postavio Grka za svog vikarnog episkopa.

„Zar nema Ukrajinaca pa si postavio Grka? Zašto si imenovao Grka? Da li zato da bi taj Grk pratio šta se dešava u Ukrajini i predavao informacije Vaseljenskom patrijarhu i da ti preko njega stižu nalozi šta da radi? Zar je to autokefalna crkva?“, obratio se Filaret neposredno lažnom mitropolitu Dumenku.

„Nova crkva“ u Ukrajini osnovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture aktivne u Ukrajini. Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je Epifan Dumenko.

Filaret je, iako Ministarstvo kulture Ukrajine njegovu „Kijevsku patrijaršiju“ smatra pravno likvidiranom, najavio sazivanje „pomesnog sabora“ svoje „crkve“ na kojem će ponovo aktivirati svoju „Kijevsku patrijaršiju“ i – ovako ili onako – zatražiti da se struktura koju predvodi Dumenko, kao „mitropolija“ potčini njemu kao „patrijarhu“ i „Kijevskoj patrijaršiji“.

Kako trenutno stvari stoje, na njegov `sabor` bi mogla doći dva episkopa sa problematičnim statusima i deo sveštenika „kijevske eparhije Pravoslavne crkve Ukrajine“.

Biće, nema sumnje, veselo. Po ukajinski.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koju predvodi mitropolit Onufrij, odbila je da učestvuje na tom saboru. Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj skupa u Kijevu ništavan i da je dodela tomosa iz Carigrada „tragični dan u istoriji svetskog pravoslavlja“.

Bler se hvali NATO agresijom na Jugoslaviju! Više o tome OVDE

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA