Najnovije

POLJSKA ĆE USKORO BITI ČETVRTA U EVROPI PO BROJU AMERIČKIH VOJNIKA: Da li su spremni da plate cenu?

Kšištof Ščerski, šef kabineta poljskog predsednika, potvrdio je da su Poljska i Sjedinjene Države završile političke pregovore o jačanju američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

NATO snage u Poljskoj (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, poljski predsednik Andžej Duda i njegov američki kolega Donald Tramp u sredu će u Beloj kući potpisati politički sporazum kojim će broj stalno prisutnih američkih vojnika u Poljskoj biti povećan na 6.000.

Poljski list "Žečpospolita" piše da su dve zemlje uspele su da se dogovore o obostrano korisnom finansiranju boravka američkih vojnika, pri čemu će Poljska jednokratno platiti dve milijarde dolara, a zatim će snositi troškove režija boravka vojnika (struju, vodu, grejanje i slično, što će iznositi nekoliko miliona dolara godišnje).

Cifra od dve milijarde dolara namenjena je modernizaciji i renoviranju poljskih baza i poligona gde će biti razmešteni američki vojnici. Kada sporazum bude sproveden u praksu, Poljska će imati četvrti najveći američki kontigent u Evropi, nakon Nemačke, Italije i Velike Britanije.

U strahu od ruske vojne aktivnosti, Poljska već nekoliko godina pokušava da dogovori izgradnju američke baze u toj zemlji, ali Vašington to još nije odobrio.

- Osmehivao sam se dok sam razgovarao sa predsednikom Trampom i rekao sam mu da bih jako voleo da se u Poljskoj otvori stalna američka vojna baza koju bi nazvali "Fort Tramp". Čvrsto verujem da je to moguće. Ubeđen sam u to - rekao je Duda nakon razgovora sa Trampom u septembru prošle godine.

U martu ove godine, Poljska je potpisala istoriji sporazum za kupovinu američkih odbrambenih raketa tipa Patriot u verdnosti od 4 milijarde i 750 miliona dolara za modernizaciju odbrane od eventualnih ruskih napada.

Stigli ratni izveštaji iz severne Hame! Više o tome OVDE

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA