Najnovije

FLOTA SRPSKE VOJSKE I POLICIJE MOĆNIJA NEGO IKAD: Srbija dobila "H145M" najluđu zver među helikopterima (FOTO)

Na aerodrom u Batajnici sleteo je prvi od ukupno devet "Erbasovih" helikoptera H145M, koje je Srbija nabavila prošle godine.

H145M (Foto: mod.gov.rs)

Reč je o jednoj od najmodernijih letelica s transportnim i borbenim mogućnostima, koje u vazduhoplovnim krugovima nazivaju "zver". Osim dvočlane posade, ovaj helikopter može da preveze i još devet naoružanih vojnika, da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i za vatrenu podršku njihovom desantu.  O njegovoj snazi dovoljno govori i činjenica da je H145M sastavni deo specijalnih vojnih jedinica Nemačke. 

Prema informacijama iz vojnih krugova, do kraja godine stići će i preostalih osam helikoptera H145M, čime će naša zemlja posedovati devet ovih letelica najnovije generacije. Pet njih je namenjeno za potrebe Vojske Srbije, od kojih će tri biti kompletno naoružane mitraljezima i nenavođenim raketnim zrnima za potrebe podrške izvođenju specijalnih operacija, dok će dva biti korišćena za akcije potrage i spasavanja. Preostala četiri helikoptera biće isporučena za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Krajem novembra 2018. godine, predstavnici Ministarstva odbrane, predvođeni ministrom Aleksandrom Vulinom, u fabrici "Erbas helikopters" u Donauvertu nadomak Minhena prisustvovali su primopredaji ovih letelica nakon čega su helikopteri poslati na opremanje u specijalne vojne zavode. 

Ministar Vulin tim povodom ističe da Vojska Srbije postaje najjača sila u regionu.

- Nastavljamo s modernizacijom i opremanjem vojske, čije je temelje postavio predsednik Srbije i vrhovni vojni komandant Aleksandar Vučić. Nabavkom ovih helikoptera naša vojska biće najnaprednija u čitavom regionu. Kupovina H145M je veliki tehnološki napredak za nas, kojim ćemo preskočiti gotovo dve generacije u vazduhoplovstvu. Posebno je važno što će oni biti opremljeni srpskim oružjem. Srbija kao vojno neutralna zemlja svoje naoružanje nabavlja sa Istoka i sa Zapada i sve što je dobro za našu vojsku biće deo ili već jeste deo našeg naoružanja - navodi ministar Vulin i dodaje da su srpski piloti uspešno prošli obuke za upravljanje ovim helikopterima. 

Ruski bombarderi spasili tursku osmatračnicu u Siriji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA