Najnovije

VUČIĆ: Balkanska unija je spas za Srbiju

Formiranje balkanske unije bilo bi jako značajno. To bi bio spas za Srbiju, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Vučić (Foto: Jutjub)

O balkanskom ekonomskom savezu su pisali mediji pre par dana i navedeno je da ideju o povezivanju Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a koju je predložio srpski predsednik, podržali su nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i doskorašnji premijer Austrije Sebastijan Kurc.

Međutim, neke države članice EU žele da stopiraju ovaj projekat pod izgovorom da na taj način staju na put uticaju Rusije i Kine.

Govoreći o mogućem povezivanju regiona, Vučić je naveo da i u regionu neke zemlje strahuju od balkanske unije.

- Region strahuje od srpske dominacije zbog snage naše ekonomije. Regionalna zona, manje protokola, brži protok robe i usluga... mi smo za to. Ali kako da govorimo o balkanskoj uniji kad neko u 21. veku uvodi takse - upitao je predsednik.

Prema njegovoj oceni, to bi za Srbiju bilo spasonosno rešenje, ali da je još važnije za druge u regionu.

- Ali oni to ne vide, plaše se Srbije kao tobožnjeg hegemona, koja bi to iskoristila - jer imamo snažniju ekonomiju i ima nas više u regionu - za svoju dominaciju. A mi samo hoćemo da normalno radimo i sarađujemo - objasnio je Vučić.

Po završetku, povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Vučić je govorio o situaciji na Kosovu, a na novinarsko pitanje šta će se desiti ako samit u Parizu, čiji su domaćini francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka, Vučić je odgovorio: - Ako bude sastanka u Parizu, bićemo u teškoj situaciji, a ako ga ne bude, bićemo u još težoj. Bićemo, narodski rečeno, u glibu i mi i ceo region.

Naglasio je da zbog toga Beograd pokušava da konstruktivnim pristupom uradi sve što može, istovremeno ne odustajući od onoga što je naša polazna tačka i osnova da bi se nastavio razgovor.

- A rekao sam i više puta da je za razgovor, kao i za tango, potrebno dvoje. Videćemo da li će Pariza biti i koja će biti agenda - rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje šta misli o predlogu Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji je usmeren na otimanje imovine srpske crkve u toj zemlji, predsednik Srbije je odgovorio:

- Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod, koji ima svoju crkvu u CG. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa CG, već da gradimo dobre odnose sa CG, imam molbu prema vlastima ili većini u CG da takav zahtev ne usvoje.

Na konstataciju da je sudija predložila da se spor reši medijacijom i vidi li to kao opciju, Vučić je rekao da nije zainteresovan za bilo kakvu medijaciju i da niko ne može da promeni njegovo mišljenje i "uverenost da je reč o lopuži velikih razmera", što će, kaže, uvek ponavljati.

- Imam poverenja u srpsko pravosuđe, ako me i osude zbog toga, nema problema. Ja nemam te pare, imaju ih Jeremić i Đilas, ako neko od njih ne bude hteo da plati za mene, ja ću da odem u zatvor i biću zadovoljan jer znam da sam štitio obraz Srbije od lopova i kriminalaca - poručio je Vučić.

Otići ću i u zatvor, ali Jeremić je lopuža velikih razmera

Vučić je povodom ročišta po tužbi Vuka Jeremića da je Jeremić "lopuža velikih razmera" i da to nikakva tužba ništa ne može da promeni, te da će to ponavljati i po cenu da ide u zatvor.

- Kada dođe vreme, odazvaću se sudskom pozivu. Ako parlament treba nešto da radi na skidanju mog imuniteta, ja molim poslanike vladajuće većine da to odmah urade. Brže-bolje da zakažu tu sednicu i da mi skinu imunitet. Sa oduševljenjem čekam taj postup - rekao je Vučić.

Trampova podrška za kompromis o KiM

Vučić je najavio je da će u narednih 10 dana pokušati da razgovara sa nekim od najbližih saradnika predsednika Donalda Trampa, da ukaže na "nasleđe vašingtonskih demokrata" na KiM i da zatraži podršku za kompromisno rešenje.

Pojasnio je da Trampovim saradnicima želi da ukaže na to kakvo je nasleđe ostavila bivša demokratska administracija u Vašingtonu, šta su radili Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

- Ponovo ću uputiti poziv u pisanom obliku predsedniku Donaldu Trampu. Pokušaću da razgovaram sa njegovim najbližim saradnicima o situaciji na Kosovu i Metohiji i tražim podršku za kompromisno rešenje - rekao je Vučić.

Srbija dobila "H145M" najluđu zver među helikopterima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA