Najnovije

POČELA BEŽANIJA: Državni vrh sa pet privatnih aviona napustio zemlju

U Moldaviji  se dogodilo nešto što se sa američkim miljenicima na vlasti i vazalima retko događa: iz Vašingtona su im javili – dosta je bilo.

Protesti u Moldaviji (Foto: Jutjub)

Proamerička Demokratska partija, čiji je lider lokalni oligarh Vladimir Plahotnjuk, iako je na izborima tako prošla da više nije mogla da formira parlamentarnu većinu i da zadrži vlast – ipak je to prethodnih dana pokušavala. Čak je „amerikanaca“ u Ustavnom sudu Moldavije bila objavila da raspušta parlament i da je njen donedavni premijer, Pavel Filip, privremeni predsednik države.

Bio je to pokušaj i da se novoformirana vlada Socijalističke partije Moldavije proevropske partije AKUM spreči da preuzme mandat. A onda je „demokratama“ iz Voljenog Vašingtona stigla komanda: odstupite.

A njihov vrh ne samo da je to poslušao nego i pokazao kako će bežati iz Crne Gore Milo Đukanović i njegovi montenegrini ako u toj državici ikada bude slobodnih i normalnih izbora.        

Plahotnjukova ekipa je naprosto pobegla iz Moldacije. U pet privatnih aviona koji su poleteli sa aerodroma glavnog grada Kišinjova.

Prvi je uzleteo u kasnim popodnevnim satima. Sat nakon što je Demokratska partija objavila da „odustaje od dalje vladavine“.

Moldavski mediji nisu još objavili ko je na ovaj način `zbrisao` iz zemlje, ali se pretpostavlja da je to učinio i Plahotnjuk.

Legalni predsednik Moldavije Igor Dodon najavio je „bekstvo vrhuške Dempartije“, ali je istovremeno naglasio: „To nikoga neće osloboditi odgovornosti.

Za tri od pet „aviona za evakuaciju“ zna se kuda su odleteli:

Bombardier CRJ-200LR za Moskvu, Gulfstream G200 za Odesu, a Embraer Legacy 500 za Kijev.

Nova premijerka Maja Sandu, čiju vladu je Vašington podržao, „evakuisanim“ je poručila:

„Vratićemo vas u zemlju! Kao što je Rumunija vratila neke svoje biše rukovodioce. Nije im pomoglo što su se skrili u drugim zemljama, čak i na drugim kontinentima“.

Šta je snajperista Berić rekao na TV ruskog Ministarstva odbrane o Vučiću pogledajte OVDE.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA