Najnovije

RATKO MLADIĆ OZBILJNO UGROŽEN: Prete mu šlog i infarkt, iz Haga kažu da mu ne škodi!

Odbrana Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotni zatvor, upozorila je tzv. Mehanizam u Hagu da kod Mladića postoji veliki rizik od novih moždanih i srčanih napada.

Hag (Foto: jutjub)

Pozivajući se na nalaze lekara, njegov branilac Branko Lukić je na redovnoj konferenciji o stanju u postupku u Hagu kao glavne probleme naveo da je "kalcifikovano više od 50 odsto Mladićevog mozga", na kojem su lekari uočili i "degenerativne promene".

Od mnogih bolesti Mladića, Lukić je u sudnici naveo još kardiovaskularne tegobe.

Branilac je kazao da je Mladić imao srčani udar 2013. godine u haškom pritvoru.

Medicinsko osoblje u pritvoru u Ševeningenu registrovalo je da Mladić često pati od srčane aritmije, ali da to ne može naneti štetu njegovom zdravlju. Advokat Lukić je prokomentarisao da "neškodljiva srčana aritmija" ne postoji ni u medicinskoj teoriji, ni u praksi.

On je najavio da će odbrana tražiti reviziju celokupne Mladićeve medicinske dokumentacije. Mladić (77) nije govorio tokom zasedanja u petak. Bio je kratko podšišan i obučen u sivo odelo i svetlu košulju s plavom kravatom.

Sin generala Mladića, Darko Mladić rekao je da Mehanizam još nije doneo odluku povodom ranijeg podneska odbrane u vezi sa zahtevom za privremeno puštanje na slobodu radi lečenja.

“Faktički, mi smo ponovili naš zahtev u vezi sa zdravljem i upozorili na probleme, jer smo sada opet sa zakašnjenjem od njihove medicinske službe dobili dokumentaciju za koju nismo sigurni da je kompletna. S tim da je zamerka da medicinsku dokumentaciju ne dobijamo u odgovarajućem roku i da je očigledno nepotpuna. Rezultate ultrazvuka dobili smo sa kašnjenjem od nekoliko meseci” – naveo je Darko Mladić.

Predstavnik haškog tužilaštva zamolio je žalbeno veće za više informacija o tome kada će biti usmena rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu uložile i odbrana i optužba.

Sudija Priska Matimba Nijambe, koja će predsedavati žalbenim većem, odgovorila je da će strane u postupku o tome "biti obaveštene na vreme".

Prvostepeno veće Haškog tribunala je, 22. novembra 2017, generala Mladića osudilo na doživotni zatvor. Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na deo presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za navodni genocid u još šest opština u BiH.

Žalbeni postupak je u toku. Po rečima sudije Nijambe, pred većem je pet podnesaka odbrane i optužbe. U sledećoj fazi postupka branioci i tužioci će žalbe usmeno obrazložiti pred apelacionim veća sudskog Mehanizma u Hagu - pravnog naslednika Haškog tribunala.

Nove informacije o ubistvu Olivera Ivanovića, saznajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Korona nestaje za 24 časa ako se ovo dogodi!  – Branka Stamenković

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube