Najnovije

ŠEFOVI DIPLOMATIJA EU SPREMAJU OPOMENU ZA SRBIJU: ovo je 6 ključnih zadataka koje moramo da ispunimo

Bez odlaganja da se zaključi sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum i to je neophodno kako bi Srbija i "Kosovo" napredovali na EU putu. Taj sporazum mora da reši sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

Ivica Dačić (Foto: jutjub)

Ovaj navod iz Nacrta zaključaka, koji će biti predmet rasprave na sastanku ministara spoljnih poslova EU 18. juna, još je jedna jasna poruka da je dijalog i rešenje kosovskog problema za evropsku diplomatiju i dalje presudno za napredovanje Srbije ka EU. Šefovi evropskih diplomatija raspravljaće o prilikama na Zapadnom Balkanu i trebalo bi da usvoje paket zaključaka o napretku i obavezama zemalja u procesu proširenja. Osim na Srbiju i pitanje KiM, izveštaj se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i za svaku zemlju regiona biće paket zaključaka. Sve što se usvoji na ministarskom nivou potom treba da se potvrdi 20. i 21. juna na sastanku šefova država i vlada EU.

Bez odlaganja

Ipak, posebno će se obratiti pažnja na odnose Beograda i Prištine. Šefovi diplomatija EU će zatražiti ponovno pokretanje aktivnog procesa i dijaloga u što kraćem roku. Za EU status kvo je neodrživ, a jedino rešenje je postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. To je ključni uslov kako bi Srbija i Kosovo mogli napred ka EU.

Ključni zadaci

 Sveobuhvatni sporazum sa Prištinom
 Fokus na temeljne reforme
 Napredak u oblasti vladavine prava
 Nezavisno sudstvo i mediji
 Borba protiv kriminala i korupcije
 Uskladiti spoljnu politiku


Pred Beograd i Prištinu na sastanku u Parizu 1. jula će biti stavljen dokument koji je praktično sporazum o sporazumu, a koji podrazumeva između ostalog stavku i poštovanje svega do sada dogovorenog i briselskog sporazuma. Upravo ista stavka, ali u obliku preporuke, nalazi se i u izveštaju ministara EU.

“Neophodno je sprovesti sve sporazume koji su postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Savet ministara izražava žaljenje što nije postignut napredak u sprovođenju ranijih sporazuma o dijalogu, uključujući i Nacrt statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu, potpuna implementacija Sporazuma o integrisanom upravljanju granica, kao i odlučna implementacija Energetskog sporazuma” - navodi se u Nacrtu dokumenta ministara EU.

Fokus na reforme

Savet šefova diplomatija navodi i da izražava žaljenje jer most u Mitrovici još nije otvoren za ceo saobraćaj iako su završeni radovi na renoviranju, stoji u Nacrtu zaključka koji će biti usvojeni narednog utorka. Savet ministara traži od svih na Zapadnom Balkanu da se više fokusiraju na temeljne reforme jer bez njih nema ni napretka u pregovorima o članstvu. Među konkretnim porukama Srbiji u Nacrtu zaključka saveta ministara je jačanje vladavine prava i primena zakona.

“Srbija je nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima (EU) u mnogim oblastima. Napredak u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, kao i normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom ostaju osnova i odrediće tempo pristupnih pregovora” - navodi se u nacrtu teksta šefova diplomatija EU.

Kako stoji u Nacrtu zaključaka, Srbija treba da obezbedi nezavisno sudstvo i ostvari opipljive i održive rezultate kroz efikasne istrage, krivična gonjenja i konačne presude, posebno u pogledu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca. Savet EU će pozvati zvanični Beograd da garantuje sigurnu klimu za neometano ostvarivanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija, uključujući i jačanje napora za istraživanje slučajeva napada na novinare. Ministri EU će ponoviti neophodnost da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da nastavi sa naporima u jačanju regionalne saradnje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući navode iz Nacrta zaključka koji se odnose na Kosovo, kaže da pozdravlja poziv da se ispune obaveze koje su preuzete u Briselu.

“Priština ni posle ovoliko vremena nije ispoštovala ono na šta se obavezala, a to je zajednica srpskih opština. Smatram da bi EU, koja na terenu ima Euleks, trebalo da sankcioniše upotrebu prekomerne sile policijskih jedinica na severu i prema civilima, čega smo svedoci godinama, a posebno je to izraženo u poslednje vreme” - poručuje Dačić.

Saznajte OVDE da li će “haški zatvorenici” biti prebačeni u Srbiju.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA