Najnovije

GLAVNA TEMA U VLADI: Da li će Srbija biti skinuta sa crne liste zemalja koje su pretnja za međunarodni finansijski sistem?!

Da li će Srbija u narednih pet dana biti skinuta sa "crne liste" zemalja sa "sistemskim manjkavostima" u borbi protiv terorizma i pranja novca Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), trenutno je jedno od najvažnijih pitanja u Nemanjinoj 11.

Vlada Republike Srbije (Foto: jutjub)

Sutra počinje petodnevno plenarno zasedanje FATF, koje traje do 21. juna, i upravo do tada će biti odlučeno da li Srbija i dalje predstavlja rizik za međunarodni finansijski sistem. Praktično, naša zemlja će, ili biti skinuta sa "crne liste" ili će i dalje na njoj ostati, a u društvu Etiopije, Gane, Sirije, Pakistana....

"Na toj listi Srbija se prvi put našla u februaru prošle godine. U međuvremenu su bile dve revizije, u junu i u oktobru. Naše vlasti su tvrdile da su ispunjene sve preporuke FATF, ali je Srbija i dalje ostala na listi. Zato je ovo trenutno vrlo važno pitanje u Vladi, ako ne i najvažnije" – kaže izvor i dodaje da među resornim ministrima i institucijma vlada prilično optimistično raspoloženje i nada da će Srbija posle godinu i četiri meseca biti skinuta sa "crne liste" FATF sa koje su krajem juna prošle godine skinute dve zemlje Irak i Vanuatu.

U poslednjem izveštaju iz oktobra 2018. o napretku u primeni preporuka za sprečavanje pranja novca i terorizma u 11 visoko rizičnih zemalja,  navodi se da je Srbija napravila napredak ali i da "nisu otklonjeni svi strateški nedostaci u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma".

Tada je u izveštaju ocenjeno da bi Srbija trebalo da primenjuje mehanizme sprečavanja pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma u odnosu na advokate i da pruži dokaze da se primenjuju sankcije u ovim prestupima. Srbija bi, prema mišljenju FATF, trebalo da dokaže da nadležna tela imaju pravovremeni pristup podacima vlasništva nad firmama, koji moraju da budu adekvatne i tačne. Srbija je u međuvremenu napravila izmene nekoliko zakona i propisa, ali to očigledno nije bilo dovoljno.

Kako je izgledao svečani defile povodom dana policije, pogledajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Građanska patrola i Video dokaz na protestu

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA