Najnovije

SVEČANI DEFILE U BEOGRADU: Ovako je obeležen dan policije

Program je posebno prilagođen najmlađim sugrađanima koji će uz druženje sa policajcima i igru imati priliku da nauče osnove bezbednosti i upoznaju se sa ulogom policije.

Obeležavanje dana policije (Foto: mup)

Četa konjanika Policijske brigade i policijski orkestri Srbije i Slovačke danas su, u sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, svečano prodefilovali Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana.

Tradicionalni defile, koji se godinama unazad održava u sklopu obeležavanja Dana MUP-a, izazvao je veliku pažnju kako najmlađih, tako i starijih sugrađana, a poseban utisak ostavio je nastup policijskog orkestra MUP-a Srbije, ali i njihovih kolega iz inostranstva.

Pripadnici MUP-a su na Kalemegdanu prikazali veštine, opreme i vozila koja koriste u radu. Građani su imali prilike i da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i sa metodama rada različitih organizacionih jedinica policije, poput kriminalističke, helikopterske jedinice, graničara, itd.

Manifestaciji na Kalemegdanu najviše su se obradovala deca koja su se igrala sa dresiranim psima, učili karate, upoznali se sa raznim sistemima odbrane, itd. Defileu i taktičko-pokaznim vežbama na Kalemegdanu prisustvovao je veliki broj građana.

Prava zvezda manifestacije bilo je komandno štabno vozilo koje poseduje radar, video nadzor i termovizijsku kameru, odašiljač toplote, komunikacije i radio stanice. Upravlja na terenu jedinicama. Na vrhu vozila nalaze se dve antene, radar i kamere.

To što su kamere termovizijske znači da prepoznaju živu silu i razlike u temperaturi.

Ovo vozilo se koristi kao terensko, u graničnim pojasevima, na primer u potrazi za migrantima koji se usled ilegalnog prelaska granice kriju po šumama.

Takođe, poseduje agregat za rad u mobilnim uslovima, opremu za prihvat spoljne mreže i radio, tetra i analogni sistem.

Centralni događaj biće upriličen večeras Svečanom akademijom u Sava centru, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

 

Priču o ruskom heroju koji je branio Srbiju na košarama, saznajte OVDE.

Izvor: Telegraf
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA