Najnovije

PUKOVNIK NATO ODBIO DA BOMBARDUJE SRBE, IZBAČEN JE S DECOM NA ULICU! Da li će ovaj heroj dobiti penziju u Srbiji?

Srbija je imala puno prijatelja tokom bombardovanja SRJ 1999. godine, a jedan od njih je i tadašnji pukovnik vojske Grčke Kostas Dimitriolis. Odbio je da bombarduje Srbiju, za to je ostao bez svega, a sada je na pragu da dobije srpsku penziju!

NATO bombardovanje (Foto: Jutjub)

U toku je skupljanje potpisa za inicijativu da se bivšem pukovniku Grčke vojske, Kostasu Dimitriolisu, dodeli nacionalna penzija Republike Srbije, u znak zahvalnosti zbog njegovog odbijanja naređenja NATO oficira da bombarduje našu zemlju.

Pukovnik Kostas Dimitriolis je zbog ovakve odluke ražalovan, izgubio je posao i završio na ulici neko vreme.

"Ja bombardovati, moj narod Srbe, neću pa makar prao ulice Atine!" reči su kojima je Kostas Dimitriolis odbio da izvrši bombardovanje Srbije.

Zato ga je NATO pakt juna 1999. godine ražalovao, ostavljajući ga sa porodicom i 4 sina bez posla, zarade i krova nad glavom.

Stav naklonosti prema srpskom narodu nije promenio, naprotiv Kostas ga je još jednom pokazao i tako što je unuku dao ime Srboljub Dimitriolis.

- Najmanje što Srbija može da učini u znak zahvalnosti za njegov požrtvovani gest koji zaslužuje divljenje je da mu odobri nacionalnu penziju. Naročito zbog toga što je izgubio posao zbog takvog stava, čime je ugrožena njegova egzistencija. Dimitriolis je dobar primer da i u savremenom svetu postoji i dalje čojstvo i junaštvo, a Srbija mora pokazati da ne zaboravlja svoje prijatelje – izjavio je Žika Gojković, predsednik POKS i narodni poslanik.

Kostas je još jedan Grk koji je odbio da napada Srbe te 1999. godine, u Srbiji je daleko poznatiji nekadašnji kapetan grčke mornarice Marinos Ricudis koji je takođe zbog svoje odluke da ne bude deo posade broda koji je trebalo da se pridruži NATO snagama i da sa njega ispaljuje krstareće rakete na Srbe mnogo propatio.

Završio je takođe sa lisicama na rukama izgubio je posao u vojsci, šest meseci bio je bez bilo kakvih prihoda, skoro na rubu egzistencije.

Ipak, ovaj hrabri vojnik smogao je snage da nastavi dalje, a Srbi i Srbija ga nisu zaboravili. On je prošle godine odlikovan od strane Srpske pravoslavne crkve, a osvanuo je i mural sa njegovim likom u Beogradu.

Očekujemo da ćemo znati da se odužimo i Kostasu i da mu pomognemo kao što je on to nama učinio.

Pročitajte OVDE ispovest ruskog borca sa Košara.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA