Najnovije

Srpski i ruski vojnici isprobali ručne raketne bacače M-80 „Zolja“ i RPG-26 „Aglenj“

Prilikom realizacije zadataka koji su postavljeni generalnim scenarijom zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo-2019“, pripadnici internacionalnog mirovnog bataljona su po otpornim tačkama uslovnog neprijatelja dejstvovali ručnim raketnim bacačima M-80 „Zolja“ i RPG-26 „Aglenj“.

Ruska vojska, Slovensko bratstvo-2019 (Foto: Jutjub)

Sačinjen je od dve plastične cevi od kojih se jedna u potupnosti uvlači u drugu, od mehanizma za opaljenje, prednjeg i zadnjeg nišana, ručke za nošenje kao i od prednjeg i zadnjeg poklopca koji sprečavaju da prašina i zemlja uđu u lanser tokom transporta. Ukupna težina lansera sa reaktivnom granatom iznosi 3 kg

Zahvaljujući teleskopskoj konstrukciji M-80 je po dimenzijama znatno manji u marševskom položaju nego u položaju za dejstvo. Kada je „Zolja“ sklopljena, tačnije u marševskom položaju, njena dužina ne prelazi 800 mm. . relazak iz marševskog u borbeni položaj je veoma jednostavan i traje nekoliko sekundi.Tom prilikom „Zolja“ postaje nešto duža i dostiže 1200mm.

Iskustva iz balkanskih ratova pokazuju da su je borci uglavnom nosili na leđima, gde je bila fiksirana remnikom koji je išao preko ramena ili prsa.

Bojeva glava M-80 težine 1,42kg je sposobna da probije 300 mm homogenog čeličnog oklopa pod uglom od 90 stepeni. Bojeva glava može biti opremljena kontaktnim ili piezoelektričnim detonatorom. Mehanizam sa samouništenje je takođe ugrađen u raketno zrno kako bi bilo uništeno ukoliko nakon 4-6 sekundi leta ne pogodi metu. Raketno gorivo sagoreva samo dok je raketno zrno u lanseru.

Reaktivna granata M-80 napušta lanser brzinom od 190 metara u sekundi. Efektivni domet za cilj površine 2 kvadratna metra iznosi 220 metara.

RPG-26 „Aglenj“ je konstruisan za vreme SSSR-a, gde se još od 1985. godine nalazi u naoružanju sovjetske, a potom i ruske armije. NJega je razvila čuvena kompanija „Bazaljt“ u cilju zamene njegovog prethodnika koji je nosio oznaku RPG-22 „Neto“.

Po svom izgledu ovaj raketni bacač dosta ima sličnosti sa jugoslovenskim/srpskim raketnim bacačem M-80 „Zolja“, ali je uprkos većem kalibru znatno manjih gabarita. Upravo zbog ove činjenice ovaj bacač je veoma prisutan u vazdušno-desantnim jedinicama ruske armije, različitim izviđačko-diverzantskim i specijalnim sastavima itd.

Kao što smo već rekli, za razliku od jugoslovenskog/srpskog analoga RPG-26 „Aglenj“ odlikuju znatno manji gabriti. Naime, u borbenom položaju „Aglenj“ je kraći za gotovo 430mm u odnosu na „Zolju“.

Što se tiče mase, bacači su približno isti (RPG-26 „Aglenj“ je za 0,1kg lakši od „Zolje“). Ovo je posledica većeg kalibra sovjetskog/ruskog oružja. Reaktivna granata kalibra 72,5mm je za skoro pola kilograma teža od granate koju koristi „Zolja“.

Efektni domet RPG-26 „Aglenj“ za metu veličine 2 kvadratna metra iznosi do 180 metara. Kumulativna bojeva glava ispaljena iz ovog bacača može da probije i do 440mm homogene čelične ploče pod uglom od 60 stepeni, što je znatno više nego kod bacača M-80 „Zolja“. Početna brzina granate prilikom izlaska iz cevi iznosi 144 m/sek.

Važno je znati da RPG-26 „Aglenj“ ima duplu funkciju tj. bacač se ponovo može vratiti u marševsku poziciju pošto je pripremljen za opaljenje (nišandžija odustao od dejstva).

Podsetnik

M-80 „Zolja“ je ručni protivoklopni raketni bacač kalibra 64 mm, namenjen za jednokratnu upotrebu. Proizveden je u bivšoj Jugoslaviji, a još uvek se proizvodi u Republici Srbiji i Republici Makedoniji (proizvodi ga preduzeće “11. oktobar“ – Eurokompozit). Sastoji se od lansera i reaktivne granate kalibra 64mm koja se nalazi u njemu. Lanser je teleskopski.

U zajedničkoj srpsko-rusko-beloruskoj vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo 2019“ koja se realizuje u okviru programa međunarodne vojne saradnje, učestvovaće oko 600 vojnika i oficira iz vojski tri prijateljske zemlje. U okviru praktične etape vežbe planira se izvođenje padobranskog desanta i oklopne tehnike iz velikih vojno-transportnih aviona Il-76MD.

Vazdušno-desantnu grupu ruske armije predstavlja 234.gardijski desantno-jurišni puk sa oko 200 ljudi, belorusku armiju grupa padobranaca jačine 60 ljudi, dok će domaćina predstavljati oko 300 komandosa iz Specijalne brigade Vojske Srbije. Pored žive sile u vežbi će učestvovati oko 50 jedinica oklopne borbene tehnike na gusenicama i točkovima, pet vojno-transportnih aviona Il-76MD iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije kao i kompleksi bespilotnih izviđačkih letelica.

Ministar kulture oštro upozorio Crnu Goru! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA