Najnovije

BRANKO PAVLOVIĆ, ZORAN ĆIRJAKOVIĆ, NEBOJŠA KATIĆ: Zašto Srbija srlja u ekonomsko samoubistvo? (VIDEO)

Svetska finansijska kriza iz 2008. godine rapidno se prenela i u političku arenu. Izneverena očekivanja liberalne demokratije, bankrot levih politika, izbeglička kriza kao posledica ratova na Bliskom istoku, ali i nizak ekonomski rast stavili su dotad dosadne političke prostore Amerike i Evrope na svojevrsni test.

Branko Pavlović, Zoran Ćirjaković, Nebojša Katić (Foto: jutjub)

Uzlet Trampa u Americi, talas populizma i istovremeni rast i desnice i liberalne levice u Evropi kao i Bregzit, vratili su u prvi plan zaboravljene teme.

Novopostavljena pitanja su, međutim, sa strane političara naišla na stare i već oprobane odgovore koji u novoj konstelaciji nisu dali rezulata. Stoga se, maltene na obodima „politički očekivanog epiloga“ najpre tiše, a zatim i sve glasnije javljaju velike teme poput nacionalnog interesa, zaštite ekonomije, državnih granica i naposletku same EU.

Prožimajuća linija svih jeste da dolaze iz registra suvereniteta i to poslednje biće težište samog ciklusa. U tom smislu, cilj svake tribine je da, ne polazeći od apriornih rešenja i politički bajatih floskula, dâ najpre savremenu analizu stanja ali i da, u svojim granicama, mapira moguće progresivne odgovore s fokusom na mesto Srbije u tom složenom globalnom mozaiku.

Tribina pod nazivom “Neokolonijalizam: suverenitet na periferiji Evrope” čiji su gosti bili  Nebojša Katić, ekonomista, Branko Pavlović, advokat, , Zoran Ćirjaković održana na Filozofskom fakultetu pokušala je da odgovori na neka od ovih pitanja.

Zašto je Tramp rasporedio trupe oko Irana, saznajte OVDE da li se sprema novi rat.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA