Najnovije

KRVNICI I HUŠKAČI! TRAMP NE ODUSTAJE OD RATA: Zašto je Pentagon rasporedio trupe na Bliskom istoku? Novi užas se sprema od Amerike!

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da će razmotriti vojne akcije protiv Irana kako bi sprečio tu zemlju u korišćenju nuklearnog oružja. Sukob između Teherana i Vašingtona eskalirao je nakon što su SAD optužile Iran za napad dva naftna tankera u Omanskom zalivu.

Donald Tramp (Foto: jutjub)

Na pitanje novinara da li trenutno razmišlja o vojnoj akciji protiv Irana, s obzirom na raspoređivanje američkih trupa na Bliskom istoku, Tramp je ostao tajanstven.

“Ne bih to sada rekao. U ovom trenutku to zaista ne mogu reći” - rekao je predsednik SAD.

U izveštaju nije precizirano da li je predsednik elaborirao scenario pokretanja punopravnog oružanog sukoba s Iranom oko nuklearnog programa.

NJegova izjava usledila je dan nakon što je Pentagon izjavio da će rasporediti 1.000 dodatnih vojnika na Bliski istok "u obrambene svrhe".

SAD su okrivile Iran za napad na dva naftna tankera u Omanskom zalivu. Vašington je objavio ne tako jasan video, gde je navodno prikazano kako iranski mornari uklanjaju minu koja nije eksplodirala sa jednog od tankera, ali nisu pružili nikakve druge dokaze koji bi išli u prilog takvim tvrdnjama.

Teheran je odbacio optužbe, rekavši da nema nikakve veze sa incidentima u zalivu.

Zvaničnici Irana su takođe objavili da će za 10 dana povećati zalihe uranijuma preko dozvoljenih granica propisanih nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

SAD su se povukle iz sporazuma prošle godine i ponovo uvele sankcije Iranu. Zvaničnici u Teheranu kažu da će se vratiti potpunoj usklađenosti sa sporazumom ako EU, još jedna potpisnica sporazuma, ponovo potvrdi svoje obaveze.

Kako je ruski ambasador očitao bukvicu UN-u, pročitajte OVDE.

Izvor: RT
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA