Najnovije

NOVI EVROPSKI BORBENI AVION: Nemačka, Francuska i Španija se udružile u pravljenju moćne letelice, koji će biti noćna mora za radare!

Francuska, nemačka i španska ministarka odbrane potpisale su u ponedeljak na Sajmu vazduhoplovstva u Buržeu ugovor o razvoju novog evropskog borbenog aviona.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Do 2040. godine sistem borbenih aviona "Future Combat Air System” treba da zameni zastarele borbene avione Tornado i Jurofajter nemačkog Bundesvera, kao i avione Rafal, koje koristi francusko ratno vazduhoplovstvo.

U planu je razvoj višenamenskog borbenog aviona s posadom pete generacije, koji bi se koristio u kombinaciji s drugim oružanim sistemima sa i bez posade, kao što su dronovi. Prvi probni let planiran je za 2026. godinu.

U prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i ministarki u predgrađu Pariza prikazan je prvi model novog borbenog aviona, a rukovodioci projekta su koncerni "Erbas" i "Daso aviasion".

Prvi korak nakon potpisivanja ugovora o razvoju biće razvoj koncepta, a do 2025 biće izdvojena okvirna sredstva od četiri milijarde evra.

Novi borbeni avion će, za razliku od modela Jurofajter i Rafal, imati oružje sakriveno u trupu, koncept koji je karakterističan i za vodeće američke modele F-22 i F-35. Na taj način se poboljšava efekat "nevidljivosti" - neprijateljskim radarima će biti veoma teško da ga otkriju.

Nemačka ministarka odbrane Urzula fon der Lajen izjavila je u Buržeu da je evropski borbeni avion "potpuno nov veliki korak napred" ka modernizaciji Bundesvera. Ona je istakla da je potpisivanje ugovora veliki dan za planiranu evropsku vojnu uniju, "jer prvi put imamo zajednički projekat za evropski borbeni avion". Činjenica da su se i Španci priključili to samo potvrđuje, istakla je ona.

Zbog visokih troškova, projekat za novi evropski borbeni avion nailazi na oštre kritike u Nemačkoj, budući da se govori o ukupnim troškovima od oko stotinu milijardi evra.

Pročitajte OVDE kako je turska zver ućutkala Amere.

Izvor: Blic/focus. de

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA