Najnovije

PUCNJAVA U BANATU: Rusi i Srbi izvršili desant na Kovin i razbili teroriste i oslobodili taoce!

U okviru prve etape zajedničke vojne vežbe „Slovensko bratstvo-2019“ specijalni vazdušno-desantni elementi ruske i srpske vojske izveli su padobranski desant i oslobodili taoce koje su u zarobljeništvu držali teroristi. Ova etapa je realizovana u rejonu grada Kovin koji se nalazi nedaleko od Beograda.

Srpski vojnici (Foto: mil.ru)

Na aerodromu „Kovin“ koji se nalazi na teritoriji Republike Srbije, izvedena je protivteroristička operacija sa elementima padobranskog desanta. Naime specijalne jedinice ruske i srpske vojske su zajednički izvele desantiranje u prikrivenim uslovima, a potom razradile i sprovele u delo protivterostičku operaciju u kojoj je likvidirana teroristička grupa i oslobođeni taoci.

Prema scenariju vežbe, ruski i srpski padobranci su se ukrcali na veliki vojno-transportni avion Il-76MD i izvršili tajnu operaciju desantiranja u širem rejonu aerodroma „Kovin“, na kome se nalazila teroristička grupa koja je držala taoce. Posle spuštanja na tlo, padobranske snage koje su namenjene za neutralizaciju ove terorističke grupe, podelile su se u timove, obrazovale čvrst sistem međusobne komunikacije i koordinacije, i iz više pravaca krenule ka mestu akcije.

„Danas je u okviru priprema za glavnu fazu vežbe, realizovan program sa osnovnim elementima njenog izvođenja, što podrazumeva padobranski desant protivterorističke grupe koja je obrazovana od jedinica specijalne namene VDV ruske armije i Specijalne brigade Vojske Srbije“- “- rekao je zamenik rukovodioca za vazdušno-desantni segment vojne vežbe,pukovnik Kenes Kužahmetov.

„U ovoj etapi vežbe je učestvovalo oko 30 pripadnika jedinice za specijalne namene u okviru VDV koji su iskakali sa padobranima tipa „Arbalet-2“ i 30 srpskih specijalaca koji su iskakali na padobranskim sistemima koji se nalaze u standardnoj opremi Specijalne brigade VS. Desant je izveden u širem rejonu objekta (aerodrom „Kovin“), iz aviona Il-76MD sa visine od 2000 metara. Posle prizmeljenja specijalna grupa je izvršila skriveno podilaženje objektu, izvršila akciju u cilju njegovog zauzimanja i oslobodila zarobljene taoce“- rekao je predstavnik ruske delegacije.

Ovo je samo priprema za glavnu fazu vežbe koja će se realizovati u peridu 24-25 juna tekuće godine. Tada se planira desant grupe od oko 200 padobranaca iz redova tri vojske, a sa njima će se takođe desantirati i oklopna borbena tehnika iz sastava ruskog VDV.

Podsetnik

U zajedničkoj srpsko-rusko-beloruskoj vojnoj vežbi „Slovensko bratstvo 2019“ koja se realizuje u okviru programa međunarodne vojne saradnje, učestvovaće oko 600 vojnika i oficira iz vojski tri prijateljske zemlje. U okviru praktične etape vežbe planira se izvođenje padobranskog desanta i oklopne tehnike iz velikih vojno-transportnih aviona Il-76MD.Vazdušno-desantnu grupu ruske armije predstavlja 234.gardijski desantno-jurišni puk sa oko 200 ljudi, belorusku armiju grupa padobranaca jačine 60 ljudi, dok će domaćina predstavljati oko 300 komandosa iz Specijalne brigade Vojske Srbije. Pored žive sile u vežbi će učestvovati oko 50 jedinica oklopne borbene tehnike na gusenicama i točkovima, pet vojno-transportnih aviona Il-76MD iz sastava Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije kao i kompleksi bespilotnih izviđačkih letelica.

Rusi dopremili specijalni trenažer za obuku srpskih padobranaca! Više o tome OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube