Najnovije

SAVET MINISTARA EVROPSKE UNIJE UDARIO JAK ŠAMAR SRBIJI: Iz Brisela grme na Beograd zbog Kosova!

Ministri spoljnih poslova Evropske unije juče su u Luksemburgu „pozdravili sveukupan napredak Srbije u pregovorima o članstvu“ u EU i radu na usaglašavanju zakona s „pravnom tekovinom“ Unije, ali su predočili da srpske vlasti „moraju da ostvare pomak u vladavini zakona i poglavljima temeljnih prava i naglasili neophodnost normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Savet Evrope (Foto: consilium.europa.eu)

Sa druge strane, takse na robu iz Srbije i BiH ocenjuju kao „jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, tražeći od kosovskih vlasti da ih „odmah stave van snage“.

„Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja i dalje je razlog za ozbiljnu zabrinutost“, piše u zaključcima Evropske unije.

Uz podsetnik da evropska integracija predstavlja strateški izbor Srbije, Savet ministara EU pozvao je vlasti u Srbiji na „čvršću posvećenost evropskim vrednostima“, poručujući da bi Vlada trebalo o tome aktivnije i jasnije da komunicira u javnosti. Takođe, u zaključku se dodaje i da bi transparentnost, kvalitet donošenja zakona i istinski međupartijski dijalog trebalo da budu pojačani.

U delu koji se odnosi na vladavinu prava, EU ističe da je potreban „poseban naglasak na nezavisnost i efikasnost pravosuđa, uključujući i tekuće promene Ustava, ali i opipljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

Komentarišući ekonomske reforme u Srbiji, ministri su pohvalili „kontinuirani napredak“ i pozvali na dalje podsticanje konkurentnosti i dugoročnog rasta „kroz strukturne reforme, posebno energetskog sektora i tržišta rada, kao i veću transparentnost i predvidljivost zakonskog okvira“.

Ministri pozivaju Srbiju da se „postupno“ uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da preokrene sadašnji negativni trend u ovoj oblasti, istovremeno pozdravljajući aktivno učešće Srbije u misijama i operacijama EU.

Komentarišući takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije, ministri su ocenili kako one predstavljaju jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tražeći od kosovskih vlasti da ih „odmah stave van snage“.

„Priština mora da povuče uvedene takse i uzdrži se od svake akcije koja može biti shvaćena kao provokacija“, navodi Savet ministara EU, dodajući kako je trenutno stanje neodrživo.

„Zaključivanje bez daljeg odlaganja tog sporazuma uz posredovanje Visokog predstavnika EU je od suštinske važnosti da bi Kosovo i Srbija mogli napredovati svojim odgovarajućim okvirima na evropskom putu“, piše u zaključcima.

Od Beograda se, s druge strane, zahteva da uloži napore za „uspostavljanje povoljnog ambijenta za dijalog, uključujući i angažman na međunarodnom i regionalnom planu i uzdržavanje od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacija“, piše u zaključku EU.

Popović oštro kritikovao režim Mila Đukanovića! Više o tome OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA